Infrastructura de internet de la sate e la pământ

Data publicării:
Internet1

Un român din trei, din sudul şi sud-vestul ţării, nu a folosit niciodată internetul. De altfel, cele două regiuni ale ţării au cea mai scăzută rată de utilizare a internetului din Europa.

În Oltenia, 47% din populație nu a folosit niciodată internetul. De vină este sărăcia, lipsa de informare dar și lipsa de infrastructură.

În județul Teleorman, deși toate școlile au laboratoare de informatică, nu toate sunt funcționale. În mediul rural sunt persoane trecute de vârsta a doua care nu sunt interesate să folosească un calculator.

În plus, majoritatea persoanelor trecute de vârsta a doua nu sunt interesate de noutățile tehnologice. Însă, sunt și famiii tinere care nu știu ce este internetul din cauza nivelului de trai scăzut.

Fondurile de la Bruxelles 

57 de milioane de euro erau banii europeni care trebuiau investiți în dezvoltarea unei infrastructuri de bandă largă spre zonele neacoperite ale României. S-au promis rețele de aproape 3.300 de kilometri către 780 de localități.

Cu ajutorul fondurilor de la Bruxelles, puteau fi conectați la internet nu mai puțin de 400.000 de oameni, 8.500 de întreprinderi și 2.800 de instituții publice.

Autoritățile însă nu au reușit să folosească decât a zecea parte din banii puși la dispoziție. Iar ministrul comunicațiilor spune că documentația stufoasă și numeroasele avize întârzie foarte mult lucrările.

Sorin Grindeanu, ministrul Comunicaţiilor: „Peste 8.000 de autorizaţii au fost şi sunt necesare pentru a începe lucrul în aceste aproape 800 de localităţi. Sunt obţinute în jur de 150 autorizaţii, se lucrează la sub 100 de localităţi.”

România s-a angajat anul trecut să ducă proiectul la bun sfârșit până la finele lui 2015. În mod normal, banii s-ar pierde pe 31 decembrie. Noroc că Uniunea Europeană ne mai oferă o șansă.

Reporter: Nu am putea pierde banii dacă nu se va finaliza proiectul?

Sorin Grindeanu: „Nu este niciun pericol să se piardă bani. Există un interes major al Comisiei pe proiectul Ro-Net.”

Oficialii Comisiei Europene au dat asigurări că termenul de folosire a celor 57 de milioane de euro pentru digitalizarea României va fi extins, astfel încât banii să nu se piardă.

Tot Comisia Europeană arată într-un nou raport cât de în urmă este România la capitolul infrastructură de internet. Avem, ce-i drept, printre cele mai rapide conexiuni, dar asta contează doar pentru cei care au acces.

Mai puțin de jumătate din populația României folosește internetul, comparativ cu două treimi dintre europeni.

Dincolo de problema informării, apare și un handicap comercial. Doar 7% din IMM-urile românești își vând produsele pe internet și doar 17% dintre români cumpără de pe internet, comparativ cu 63% dintre europeni.

Citiți și

Digitalizarea României, în ritm de melc

Biziday | Ce înseamnă sediul electronic al unei firme

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri