Justiția americană a admis plângerile împotriva sistemului de recunoaștere facială al Facebook

Data publicării:
GettyImages-512016186

©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Judecătorul din San Francisco, James Donato a respins joi un apel al rețelei sociale americane și a găsit admisibile plângerile a trei utilizatori care reproșează Facebook că a colectat „în secret și fără acordul lor” datele biometrice legate de chipul lor și apoi le-au folosit pentru a face recunoaștere facială.

Litigiul se referă la o funcție lansată de Facebook în anul 2010 care sugerează numele utilizatorilor identificați după fotografiile publicate pe rețea.

Această funcție se bazează pe un program de recunoaștere facială care scanează fotografiile din rețea, unde persoanele sunt deja identificate, pentru a forma un fel de profile care listează caracterele geometrice ale feței proprii fiecărui individ în parte. Aceste profiluri sunt apoi comparate cu noi imagini postate pentru a face identificarea.

„Instanța acceptă ca adevărate afirmațiile reclamanților potrivit cărora tehnologia de recunoaștere facială a Facebook include o scanare a geometriei feței fără consimțământul reclamanților”, se spune în decizia scrisă a judecătorului James Donato, care a considerat „plauzibilă” cererea lor de compensare daune-interese.

Instrumentul de recunoaștere facială al Facebook a ridicat deja îngrijorări cu privire la respectarea vieții private a utilizatorilor în Europa, în urma cărora gigantul informatic a suspendat utilizarea acestuia în anul 2012.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri