Mâna bionică, invenția care îi ajută pe cei cu deficienţe de auz să comunice

Data publicării:
mana

Comunicarea cu cei care au deficienţe de auz ar putea deveni mai ușoară mulţumită invenţiei făcute de doi tineri din Iași. Ei au realizat o mână bionică, dar şi o aplicaţie care o leagă la un laptop sau un telefon mobil. Invenţia traduce instantaneu sunetele în limbaj mimico-gestual, iar aplicaţia poate funcţiona și invers: limbajul semnelor capturat de camera gadgetului e tradus, instantaneu, în sunet. Deocamdată, cei doi au doar un prototip, dar speră să găsească investitori dispuși să le finanțeze ideea.

Mâna bionică a fost printată cu ajutorul unei imprimante 3D. Tinerii au investit o mie de euro în ideea lor și au muncit 3 săptămâni numai pentru a construi brațul care cântărește 4 kilograme. Apoi, s-au apucat de partea de programare.

Mâna, practic, va acționa ca un interpret mimico-gestual în diferite situații, în instituții publice. De asemenea, ea poate fi înlocuită și de un avatar virtual, poate fi prezentă și fizic, spre exemplu în sălile de curs,” explică Mihai Balaban, inventatorul aplicației.

Mâna poate fi controlată cu ajutorul tasturii de la laptop. Scrii mesajul pe care vrei să îl transmiți celui cu deficiențe de auz, iar aparatul transmite mesajul prin limbajul semnelor. Aplicaţia funcţionează şi invers: îndrepți camera către persoană, iar laptopul îţi traduce instant, audio, gesturile pe care aceasta le face.

La un moment dat a trebuit să discutăm cu o persoană care are această dizabilitate și ne-a venit foarte greu, a trebuit să discutăm, gen, text, chiar foarte greu,” spune Marian Nechifor, inventatorul aplicației.

În judeţul Iaşi sunt peste 20.000 de persoane cu deficienţe de auz şi doar cinci interpreţi mimico-gestuali. Marinela Axinte, de exemplu, a rămas fără auz la vârsta de 1 un și jumătate. O astfel de aplicație ar ajuta-o să se descurce mai uşor în societate.

Când trebuie să plătească o taxă la financiar, la bănci, întâmpină problema asta de comunicare. S-au săturat să se simtă prost, să se simtă marginalizați,” spune Marinela Axinte.

Tinerii inventatori au găsit deja un prim-sprijin pentru a-şi dezvolta proiectul.

„Ei vor urma timp de 8 săptămâni, vor face parte din work shop-urile noastre și vom încerca să dezvoltăm partea de business a acestui proiect,” precizează Cătălin Scripcaru, reprezentant ONG.

Inventatorii încearcă să obţină şi fonduri europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri