Obiectele cu motive populare produse în Bihor, vândute pe Internet

Data publicării:
husa tableta motive traditionale

Obiectele confecționate în atelierul din comuna Paleu, lângă Oradea, au luat naștere dintr-o necesitate: pe piaţă sunt din ce în ce mai puţine astfel de produse. Iniţiatoarea proiectului a bătut la pas satele și comunele din Bihor, în căutarea tradiţiilor.

Raluca Manciu, managerul Asociației La Femme Heureuse: Am încercat să personalizăm și să obținem elemente din folclorul bihorean, după cum se vede culorile sunt specifice, combinația de roșu albastru închis, albastru deschis, mov, galben, verdele acela puternic, de pădure.

În atelierul în care sunt confecţionate obiectele tradiţionale, lucrează cinci femei.

Gabriela Postole, angajată: Nu am mai făcut broderii, însă m-a ajutat foarte mult faptul că știam să lucrez pe calculator.

Iudith Katalin Finta, angajată: Tot timpul am de lucru la încălțăminte, la croit, deci niciodată la mașini din astea.

Piesele decorative care îmbină elementele tradiționale cu cele moderne și nonconformiste pot fi cumpărate de pe Internet: huse pentru laptop sau tablete, coperți pentru cărţi, săculeți pentru sticle sau mirodenii, eșarfe sau chiar șorţuri de bucătărie. Angajatele lucrează într-o structură de economie socială - activitatea economică în care profitul este reinvestit în crearea de locuri de muncă.

Csaba Bekesi,directorul AJOFM Bihor: Orice completare și orice ajutor și orice colaborare pe care o putem construi în acest sens și care au ca obiectiv inserția pe piața muncii a acestor grupuri vulnerabile este de ajutor.

Ideea a fost pusă în practică printr-un proiect european. Asociaţia şi-a propus atât promovarea Bihorului tradiţional, cât și crearea unor locuri de muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri