„Ochii” din telefonul mobil

Data publicării:
tandemapp

„Ion Câmpineanu, numărul 25, Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Palatului, Calea Victoriei numărul 45.”

Pentru Florin Georgescu, telefonul mobil a devenit cel mai bun ajutor. A orbit de la 14 ani iar în ultimii 5 a lucrat pentru realizarea unor tehnologii care pot îmbunătăţi viaţa nevăzătorilor. Cea mai nouă aplicaţie semnalizează şi personalizeză un traseu pe telefonul mobil, în aşa fel încât cel care o foloseşte să poată merge prin oraş şi fără însoţitor.

Florin Georgescu, preşedinte Asociaţia Tandem: „Îţi spune obiectivele în jurul cărora te afli, de a căuta o adresă pe hărţile Google, funcţia de a crea trasee personalizate pe care v-am arătat-o, are şi funcţia de call taxi.”

Aplicaţia are la bază cinci antene GPS montate în oraş, care au costat 50.000 de euro, bani strânşi din donaţii.

La fiecare solicitare, utilizatorul primeşte informaţii despre punctele de reper din apropiere dar şi despre direcţia pe care trebuie să o urmeze.

Alice Schreiner, membru Asociația Tandem: „Din păcate nu numai identificarea unor puncte în oraş sunt necesare ci şi îndepărtarea obstacolelor care îngreunează deplasarea şi mobilitatea. ”

Deşi în forma actuală aplicaţia oferă informaţii importante, bastonul rămâne încă ajutorul principal al nevăzătorilor. Dar chiar nici el nu poate semnala un pericol major.

Florin Georgescu, preşedinte Asociaţia Tandem: „Este foarte uşor să ratez cu bastonul acest bolard şi să te opreşti cu genunchiul în marginea lui.”

Aplicaţia Tandem Navigator este însă doar începutul. După lansarea din februarie, membrii Asociaţiei Tandem vor să dezvolte o alta, capabilă să semnalizeze şi gropile din trotuare apărute peste noapte. Oficialii spun că tehnologia trebuie să vină în sprijinul celor 103 mii de nevăzători din România, dintre care, 8 mii trăiesc în Bucureşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri