Noua senzație a internetului și pericolul din spatele ei

Data actualizării: Data publicării:
sarahah

Creată în Arabia Saudită, această nouă senzație pe internet se numește Sarahah și permite trimiterea de mesaje anonime. Amenință dominația americană pe rețelele sociale. Sarahah se clasa în iulie în topul celor mai descărcate aplicații mobile. O ascensiune fulgerătoare, dar în același timp fragilă, din cauza numeroaselor derive. A fost numită „tărâm pentru ațâțarea urii”, deși nu asta și-a dorit creatorul ei.

În noiembrie 2016, dezvoltatorul saudit Zain al Abidin Tawfiq și-a imaginat un site menit să revoluționeze lumea companiilor. Permitea superiorilor să știe ce gândesc despre ei angajații, fără ca acestora din urmă să le fie deconspirată identitatea. Numele expeditorului este mascat, prin urmare, pot fi trimise oricui mesaje anonime. Sistemul se numește Sarahah, cuvânt care în arabă înseamnă „sinceritate”, „deschidere”. 

Cu capul plin de idei,  Al Abidin Tawfiq decide rapid să mărească miza și să nu se mai limiteze doar la comunitatea angajaților. Urmarea a fost o poveste de succes, chiar dacă diferită de cea a giganților din Silicon Valley.

Propulasată grație influenței din țările arabofone, aplicația Sarahah se propagă în tot Orientul Mijlociu, până în nordul Africii. Mai întâi în Liban, apoi în Tunisia, iar în final a ajuns în Egipt. 

Conștient că este deținătorul unei idei cu un puternic potențial economic, Al Abidin Tawfiq decide să creeze și o aplicație mobilă - ceea ce a și făcut în iunie anul acesta - pentru ca apoi să poată pătrunde mai ușor în țările occidentale. 

Pentru a-și asigura răspândirea, Sarahah s-a servit chiar de unul dintre concurenții săi. Snapchat, deja foarte folosit de adolescenți, va juca rolul „calului troian”. Coincidență a calendarului, rețeaua Snapchat, având drept simbol o mică fantomă pe fond galben, a adăugat la 13 iunie o funcție prin care se poate introduce un link. Astfel, utilizatorii și-au putut partaja profilurile de pe Sarahah ca un veritabil virus. Succesul a fost imediat, în numai zece zile aplicația și-a doborât recordurile de descărcare și s-a clasat, la sfârșitul lunii iulie, pe primul loc în AppStore (Apple) și în top 10 pe PlayStore (Google), devansând Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram și… Snapchat.

Este, însă, un succes cu dublu tăiș. În fond, Sarahah este un serviciu de mesagerie anonimă. Adolescenți, anonimat - combinația aceasta nu poate duce decât la necazuri. Sarahah este invadat de mesaje intimidante, amenințătoare, chiar insultătoare. Când oamenilor li se permite să fie anonimi și știu că nu pot fi pedepsiți pentru acțiunile lor, pot spune și face orice. Fenomenul numit cyberbullying (hărțuire/intimidare cibernetică) nu putea avea un mediu mai bun de dezvoltare. Este un fenomen care îi îngrijorează nu numai pe părinți, dar și pe investitori. 

Într-un interviu pentru Mashable, Zain al Abidin Tawfiq dă asigurări că va face tot posibilul să evite aceste derive. A menționat opțiuni de filtrare a conținutului în funcție de anumite cuvinte-cheie sau posibilitatea de a bloca anumite persoane. Fără îndoială, se teme ca aplicația sa să nu cunoască aceeași soartă ca Whisper, Secret, Ask.fm sau, mai recent, aplicația Yik Yak, care, după ce a fost evaluată la un moment dat la 400 de milioane de dolari, a fost închisă în aprilie din cauza numeroaselor scandaluri de tip cyberbullying.

În august, Sarahah număra 62 de milioane de utilizatori, mare parte din ei fiind adolescenți. Deja sunt voci care vorbesc despre pericolul pe care îl reprezintă facilitarea de mesaje anonime pe net, făcând legătura, între altele, cu celebrul joc „Balena albastră”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri