PREMIU. Husa care încarcă telefonul mobil ar putea fi disponibilă pe piață în toamnă

Data publicării:
husa

 

Foto: facebook.com/exploregreenenergy

ArKase, invenția inginerului Răzvan Mărcuș din județul Hunedoara, a fost medaliată cu aur la ediția din acest an a Salonului internațional de inventică EuroInvent Iași (20-21 mai).

„Foarte multă lume m-a întrebat, în cadrul salonului de inventică de la Iași, de unde se poate cumpăra această husă și la ce preț. Cred că o să apară în toamnă. Sunt în discuții cu un grup de potențiali investitori. Prețul acestei huse va fi undeva la 150 de euro, similar cu cel al bateriilor simple, reîncărcabile, bune din punct de vedere calitativ”, a spus Răzvan Mărcuș, potrivit Agerpres.

Husa care poate încărca telefoanele inteligente doar prin simpla utilizare a acesteia funcționează pe baza unor principii ale fizicii aplicate în practică de inventatorul acesteia. Acesta a explicat că husa captează și transformă în energie electrică semnalele GPS, wi-fi, undele radio, zgomotul, mișcarea, energia fotovoltaică și chiar temperatura palmei utilizatorului. Energia pe care o produce este suficientă pentru funcționarea unui telefon mobil, a unei tablete sau a altor gadget-uri moderne.

În prezent, inventatorul husei studiază posibilitatea prin care grosimea acesteia poate fi redusă de la 8 mm, la circa 3 mm, ceea ce i-ar aduce un plus de confort în utilizare.

Un alt inventator hunedorean premiat cu medalie de aur la Salonul EuroInvent Iași și cu Premiul special 'Justin Capră' - un cunoscut inventator român, este inginerul Corneliu Birtok Bănească. Acesta este cunoscut pentru invențiile sale ce permit reducerea consumului de carburanți la autovehicule.

Inventatorul din Deva a prezentat juriului internațional un echipament denumit 'deflector termic', care, montat în compartimentul motor, permite reducerea consumului de carburant cu 7% în timpul verii și scade, proporțional, emisiile poluante.

„Juriul a apreciat multifuncționalitatea deflectorului termic pentru că acesta poate fi implementat în mai multe moduri: poate proteja radiatorul de răcire al mașinii, filtrul de aer supra aspirant și galeria de admisie. Deflectorul se poate folosi separat sau în regim de simultaneitate pentru toate cele trei echipamente enumerate mai înainte”, a explicat Birtok Băneasă.

Cei doi inventatori hunedoreni au participat la Salonul EuroInvent Iași cu un stand al Asociației 'Corneliu Group', condusă de inventatorul Corneliu Birtok Bănească. Acesta a declarat că își propune ca prin intermediul asociației să sprijine și alți inventatori în promovarea ideilor pe care le au, dar și participarea acestora la diverse saloane de inventică.

Inventatorul Răzvan Mărcuș urmează, în prezent, un program de master în ingineria sistemelor mecatronice la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Inventatorul Corneliu Birtok Bănească este doctorand al Universității Politehnica din Timișoara, cu specializare în ingineria materialelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri