Propunere CE: Internet mai rapid prin unde radio

Data actualizării: Data publicării:
internet radio

De la alarma telefonului care ne trezeşte dimineaţă, la mailul pe care îl verificăm înainte să bem cafeaua şi radio-ul ascultat în maşină în drum spre serviciu, toate aceste echipamente funcţionează pe baze de unde radio. Însă, pe măsură ce tehnologia se dezvoltă şi utilizatorii cer internet cu o viteză tot mai mare, spectrul radio este tot mai limitat, spun autorităţile europene. Le propun, operatorilor telecom, să împartă frecvenţele pe care le folosesc pentru serviciile oferite, după modelul american. În schimb, operatorii consideră prioritare investiţiile făcute în dezvoltarea reţelelor existente.

Comisia Europeană propune ca serviciile de internet să fie dezvoltate pe baza frecvenţelor radio. Subiectul a fost intens dezbătut şi la Bucureşti, la un eveniment unde au fost prezenţi reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii şi operatorii telecom.

Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii: „Vă dau un exemplu: canalul 54 este utilizat în România în 4 locuri, în Bucureşti, în Cluj... O alocare dinamică a spectrului ar permite utilizarea lor în acele locuri unde nu este utilizat pentru televiziune. Avantajul pentru utilizatorul final este că operatorul care îi furnizează serviciul de internet îi poate furniza un serviciu cu o viteză mai mare”.

Dezvoltarea reţelelor existente pentru a oferi servicii de calitate este prioritară pentru operatorii telecom.

Valentin Popoviciu, vicepreşedintele RCS & RDS: „Nu contează câte site-uri avem într-un kilometru pătrat, ci ce capacitate avem în acea zonă pentru a deservi un anumit număr de clienţi. Cel mai eficient mod de a face acest lucru, în acest moment, adică de a creşte capacitatea, este să punem din ce în ce mai multe site-uri aproape de clienţi.

Să reuşim să facem faţă creşterii traficului şi a capacităţii de care avem nevoie.”

În schimb, împărţirea benzilor radio şi tehnologia 5G ar putea fi realizate abia în următoarea decadă.

Cătălin Buliga, director tehnic Vodafone România: „Este complet diferit faţă de modul în care noi funcţionăm acum sau faţă de lucrurile pe care nu le putem planifica şi nu le putem controla 100%.”

Adrian Ionescu, director de reglementări la Telekom România: „Va fi prioritar pentru operatorii telecom să utilizeze astfel de soluţii atunci când vor vedea un beneficiu din asta.”

Elisabeth Cassin, vicepreşedinte senior Orange: „Astăzi putem să le oferim clienţilor internet broadband prin tehnologiile 4G şi LTE. Deci avem mijloacele necesare pentru a oferi internet mobil de foarte bună calitate”.

Oficialii europeni propun de asemenea ca licenţele de utilizare a spectrului radio să fie acordate pe 25 de ani operatorilor telecom, astfel încât să fie impulsionate investiţiile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri