Site-urile care strică internetul

Data publicării:
website www

Tehnic vorbind, încărcarea unei pagini de internet este de fapt o descărcare a fişierelor care formează acea pagină. Cu cât o pagină este mai mare, cu atât afişarea ei durează mai mult. O analiză CNN Money arată că dimensiunile site-urilor au crescut semnificativ în ultimii ani, ceea ce face ca traficul pe internet să se desfăşoare mai încet.

În prezent, dimensiunea medie a unei pagini de internet este de 2,1 MB. Tot în medie, paginile de internet sunt alcătuite în proporţie de 63% din imagini. Atât fotografii care însoţesc articole, cât şi logo-uri, imagini de fundal şi alte elemente grafice. Fişierele video reprezintă în medie 10% din ingredientele unui site, însă proporţia lor creşte, din dorinţa dezvoltatorilor de a oferi un conţinut cât mai dinamic.

Scripturile, acele comenzi care ţin pagina laolaltă, reprezintă 16%. Chiar şi dimensiunea lor este mai mare, deoarece pagini mai complexe au nevoie de scripturi mai complexe. Iar timpul de încărcare a unei pagini este influenţat şi de automatizările care ajustează imaginile de pe un site în funcţie de dispozitivul folosit de vizitator. Dacă pagina este accesată de pe un telefon, sunt încărcate imagini de dimensiuni mai mici, care nu consumă inutil abonamentul de internet mobil al vizitatorului. Dacă pagina este încărcată pe un monitor full HD de 27 de inci, atunci sunt încărcate fişierele la cea mai bună calitate.

Creşterea în rezoluţie şi dimensiuni a monitoarelor a jucat de asemenea un rol important în creşterea în dimensiuni a paginilor de internet. Un site simplu, cu imagini de mici dimensiuni, va apărea disproporţionat pe o pagină de înaltă definiţie.

Însă accentul pe calitatea grafică a site-urilor a fost pus sacrificându-se viteza de navigare pe internet. Şi, pe lângă dimensiunile fişierelor care alcătuiesc un site, accesul este încetinit şi de sistemele care protejează conţinutul online de atacul hackerilor. Pe de altă parte, contează foarte mult şi modul în care sunt optimizate elementele paginilor. Pentru că sunt site-uri de dimensiuni asemănătoare care au performanţe complet diferite. Unele se încarcă surprinzător de repede, altele enervant de încet.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri