Strămoșii tehnologiei, scoși la lumină

Data publicării:
comp2

Tinerii şi pasionaţii de tehnologie au avut ocazia astăzi să vadă calculatoarele cu care se lucra în firme şi instituţii în urmă cu două decenii. Adevărate bijuterii ale tehnologiei, laptopurile, computerele şi procesoarele din anii '80 şi '90 au atras zeci de oameni la un târg al colecţionarilor de electronică, deschis în Capitală.

Cu dischete şi carcase mari, din plastic, calculatoarele i-au purtat în timp pe vizitatori, într-o perioadă în care nu oricine ştia să le folosească, iar mesajele nu se trimiteau printr-o simplă atingere a unui buton. Primele computere au fost folosite în firme şi instituţii.

Cele mai multe tot aveau baterie, bineînţeles nu putem să comparăm performanţele cu cele de astăzi, dar ca şi mod de folosire erau adresate profesioniştilor în mişcare, directorilor, managerilor”, spune Bogdan Ştefan Stoiculescu organizator. 

Peste douăzeci de computere au fost expuse la primul târg de electronică de colecţie din Bucureşti. Piesa de rezistenţă e un calculator românesc realizat în anii '80.

Vizitatorii sunt entuziasmați:
Foarte tare îmi amintesc de copilărie şi de asta am şi venit... păi anii 90 şi primul calculator pe care l-am văzut în viaţa mea.
Ştiu că a avut un unchi de-ai mei un model din ăsta de laptop mai vechi, nu ştiu, eu nu am apucat. Sunt de o dimensiune mai mare, sunt interesante prin modul în care a evoluat tehnolgia, interesant de văzut istoria.
- Dacă astăzi toate mesajele se transmit de pe telefoane inteligente, în anii '90 doar oamenii de afaceri aveau acces la un laptop. Era folosit pentru transmiterea e-mailurilor și costa în medie două mii de dolari.

Tinerii au avut ocazia să vadă şi unele dintre primele modele de telefoane mobile.

Un calculator vechi se vinde acum pe piaţa colecţionarilor cu până la o mie de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri