Tehnologia care vrea să facă din tastatură un obiect de muzeu

Data publicării:
Tastatura crop GettyImages-1735497

Tastaturii i se cântă prohodul. Un start-up din Israel a prezentat o alternativă ce se vrea mai inteligentă şi mai uşor de folosit - o baretă din spumă poliuretanică care citeşte mişcările degetelor, le transformă în cuvinte şi le transmite prin bluetooth telefonului, tabletei sau ceasului inteligent.

„Am inventat un nou material textil inteligent care, atunci când îl puneți pe mână, poate transforma orice suprafață într-o tastatură. Acum pentru a folosi dispozitivele mobile trebuie să stăm jos și să avem o tastatură sau să atingem ecranul tactil”, explică Ran Poliakine, fondator Tap Systems.

Pentru a înlocui tastatura însă, e nevoie ca utilizatorul să învețe cum sa foloseasca bareta. Sunt 31 de gesturi distincte. Câte un deget se mișca pentru vocale, și câte două pentru consoane; însă combinațiile, spune producătorul, se pot învăța în doar câteva minute. Este promisă o precizie de 99%, plus un șir nesfârșit de utilizări.

Dincolo de interacțiunea cu dispozitivele mobile, invenția poate ajuta și venirea pe piață a căștilor de realitate virtuală sau de realitate augmentată.

Totuși, israelienii văd viitorului baretei dincolo de tastat. Își doresc ca dezvoltatorii de aplicații mobile să intre în joc și să creeze programe prin care să fie înlocuite instrumente muzicale. De pildă, utilizatorii să poată cânta la pian, doar că fără pian.

Până acolo însă, bareta le poate face concurență asistenților vocali precum Siri, de la Apple, și sistemelor pe bază de gesturi ale mâinii, care aparent dau rateuri când sunt folosite cu produse care la rândul lor sunt încă nerafinate - precum căștile de realitate virtuală.

Sunt tehnologii care încă își caută o direcție, iar sub o formă sau alta mai multe start-up-uri încearcă să elimine tastatura. O altă variantă sunt proiecțiile laser care se comportă ca o tastatură fizică.

Sunt idei care azi nu fac bani. În patru ani însă tehnologiile la purtător sunt așteptate să formeze o piață de peste 30 de miliarde de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri