Tehnologia, în sprijinul serviciilor consulare. MAE dă sfaturi prin SMS

Data publicării:
mae sms

Prin sistemul „Un SMS îţi poate salva viaţa”, românii care călătoresc în străinătate sunt alertaţi cu privire la riscurile la care se expun.

În momentul în care un român ajunge într-un stat cu potenţial de risc, va primi un SMS cu coordonatele misiunii diplomatice, telefon, email, astfel încât să poată accesa rapid misiunea diplomatică, în situaţii deosebite”, a explicat Bogdan Stănescu, director general la Departamentul Consular.

Aplicaţia pentru telefon „Călătoreşte în siguranţă”, creată de Ministerul de Externe, le oferă turiştilor români informaţii despre eventuale riscuri şi îi sfătuieşte ce să facă în caz de dificultate. Românii au la îndemână şi un call-center, care funcţionează non-stop. Operatorii primesc şi patru mii de apeluri pe zi.

Acelaşi consul trebuie să fie, în acelaşi timp, şi la ghişeu, să deservească publicul; în acelaşi timp primeşte un telefon că un român, un cetăţean român a avut un accident pe autostradă, în acelaşi timp, primeşte un telefon de la un român care este în penitenciar şi vrea să fie vizitat”, explică Bogdan Stănescu.

Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe le oferă informaţii şi străinilor care vor să vină în România, prin portalul E-viza.

„Din luna mai până în luna decembrie, aproximativ 45 la sută din cetăţenii străini care au dorit să obţină o viză română au accesat acest portal înainte de a veni la consulat pentru a depune documentaţia”, a precizat Bogdan Stănescu.

Principalii beneficiari sunt cei peste trei milioane şi jumătate de români care locuiesc în străinătate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri