Timișoara, capitala inventatorilor

Data publicării:
inventietim

O invenţie care a atras priviri este un scuter care, după ce stă în priză 20 de minute, poate circula chiar și două ore fără pauză. „Scooterson” cântăreşte 35 de kilograme şi poate atinge 25 de kilometri pe oră. Cum inventatorul ei este economist, a avut grijă ca principalul atu să fie costurile cât mai mici.

Foarte ușor, foarte economic în exploatare. Sub un leu pe suta de kilometri”, spune inventatorul Flavius Bălaș.

Un alt aparat, creat de o echipă de ingineri din București, poate detecta toxinele din alimente și efectele unor chimicale asupra pielii. De altfel, invenţia a primit medalia de aur la salonul de la Geneva.

„Putem studia efectul unor alimente, al unor cosmetice. Putem să studiem efectul medicamentelor asupra culturilor de celule”, spune Carmen Moldovan, șef de laborator la Institutul de Microtehnologie București.

Majoritatea celor care şi-au prezentat creaţiile la salonul de invenții și inovații de la Timișoara au deja brevete şi au venit cu speranţa că vor găsi fonduri pentru a le produce în serie.

O apariţie ceva mai ciudată, dar care a atras imediat privirile vizitatorilor, a fost rochia cu leduri.

E nevoie doar de câteva bătăi din palme pentru ca veşmântul echipat cu peste 100 de leduri, ascunse în material, să se transforme într-o orgă de lumini, care variază în funcţie de ritmul şi intensitatea sunetelor din jur.

O piesă vestimentară în care am înglobat tehnologie, și nu orice fel de tehnologie, ci o tehnologie modernă, așadar avem o piesă ce poate defila oriunde”, spune Daniel Ignat, designer vestimentar.

Creaţia tânărului a fost selectată şi la Săptămai Modei de la Copenhaga, care debutează chiar lunea viitoare.

La salonul de la Timişoara sunt prezentate 150 de invenții. Sâmbătă seară are loc gala festivă, la care vor fi anunţaţi câştigătorii.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri