Topul celor mai folosite parole de e-mail în 2014. Specialiștii ne învață cum să evităm furtul de date personale

Data publicării:
it computer - GettyImages - 22 iulie 2015

Într-un top făcut de IT-işti, combinaţia de cifre crescătoare şi numele apropiaţilor sunt cele mai folosite. Ca să evităm furtul de date personale avem nevoie de parole cu cât mai multe caractere, combinaţii de cifre, litere şi semne de punctuaţie.

Sunt parolele din puţine cifre, 1,2,3 sau 1,2,3,4, adminin, numele utilizatorului, al copilului, al animalului de companie”, a explicat George Răzvan Stan, specialist IT.

Într-un top făcut de specialişti, combinaţia de cifre ordonate crescător este parola cea folosită pe glob. La fel de utilizate sunt parolele „fotbal” sau „dragon”. Polițiștii spun că, în fiecare an, au peste o sută de plângeri de la persoane ale căror conturi de e-mail sau Facebook sunt sparte.

Forma cea mai gravă este când se ajunge să se instaleze pe calculatorul victimei un virus prin care atacatorul preia controlul întregului sistem informatic. De aici putem extinde, pentru a intra în posesia unor date bancare, se poate folosi de resursele victimei pentru a genera viitoarele atacuri sub anonimat”, a declarat un ofiţer din cadrul serviciului de combatere a criminalităţii.

Ca să evităm astfel de situaţii, specialiştii spun că ar trebui ca parlolele să conțină multe caractere, combinații de cifre și litere, dar și semne de punctuație. Nu ar strica nici apelarea la diverse site-uri de securitate. 

„Diverse site-uri folosesc metode gen captcha în care se dă o poză în care se completează, sau în cazul unei parole greșite, timpul în care se poate încerca o parolă crește și crește exponențial”, a explicat Răzvan Stan. 

Un caz de atac cibernetic ce a făcut vâlvă şi peste Ocean este cel al hackerului român Guccifer, condamnat anul trecut la 7 ani de închisoare, după ce a intrat în căsuţele de e-mail ale unor oficiali printre care fostul director al SRI, George Maior, europarlamentul Corina Creţu și trei membri ai Camerei Lorzilor din Marea Britanie, precum și secretarul american de stat Colin Powel. 

Cele mai folosite parole în 2014:

- 123456 (poziţie neschimbată față de 2013)

- password (poziţie neschimbată) 

- 12345 (a urcat 17 poziţii)

- baseball  

- dragon  

- football  

sursa: SplashData

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri