Tot mai puţină libertate pe internet. Freedom House: Spionajul, pretext pentru a limita libertatea de exprimare

Data publicării:
pozitie laptop

Această nouă lege îi permite procurorului general să emite ordine prin care să fie blocat conţinutul unui site de pe internet pe motive de extremism sau pentru că îndeamnă la proteste publice. Aşadar, această lege a fost emisă destul de repede pentru a bloca site-uri de presă independente din Rusia, care informau despre evenimentele din Ucraina sau care criticau Kremlinul”, a spus Laura Reed, reprezentant al Freedom House.

Freedom House subliniază că libertatea de exprimare pe internet a avut de suferit anul acesta. Că multe ţări au sporit cenzura folosind drept pretext programul de supraveghere al Agenţiei Naţionale Americane de Securitate. Nereguli au fost semnalate în 36 din cele 65 de ţări monitorizate şi au fost identificate metodele prin care libertatea este pusă în pericol.

Pentru autorităţile de la Beijing, cea mai mare temere este că oamenii se vor mobiliza prin intermediul reţelelor de socializare pentru a protesta faţă de politica guvernului. Bloggeri sau avocaţi au fost aruncaţi în închisori pentru că şi-au exprimat opiniile pe internet. La rândul său, un profesor de la Universitatea din Beijing a plătit cu funcţia pentru că a cerut mai multă libertate.

Am cerut democraţie constituţională, stat de drept, libertate de exprimare, libertatea de adunare, toate aceste lucruri. Nu cred că am făcut ceva greşit”, a spus profesorul Xia Yeliang.

Turcia a fost printre cele mai represive ţări în această privinţă, mai ales în timpul protestelor de la Istanbul, când autorităţile au blocat reţele de socializare pentru ca oamenii să nu mai poată comunica între ei. Freedom House notează, totuşi, că Iranul rămâne statul care respectă cel mai puţin libertatea pe Internet, fiind urmat de Siria, China, Cuba, Etiopia şi Uzbekistan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri