UE vrea ca discuțiile de pe Skype și WhatsApp să poată fi interceptate

Data publicării:
WhatsApp GettyImages-470474359

Potrivit Financial Times, Comisia Europeană va anunţa luna viitoare că serviciile de comunicaţii online vor fi nevoite să respecte mai multe reguli de securitate şi confidenţialitate. Aceste măsuri vin la capătul unor dezbateri lungi şi complicate privind asemănările şi deosebirile dintre companiile IT şi cele de telecomunicaţii care funcţionează în Europa.

Promotorii unor reguli comune pentru ambele tipuri de companii consideră că între o convorbire audio pe Skype şi o convorbire telefonică poate fi pus semul egal. Iar mesajele text transmise pe serviciul WhatsApp controlat de Facebook trebuie să fie privite ca SMS-urile pe care şi le trimit utilizatorii de telefonie mobilă.

Prin urmare, marile companii IT ar putea fi obligate să respecte reguli apropiate de cele impuse companiilor IT. Iar securitatea despre care vorbeşte Comisia Europeană în documentul obţinut de Financial Times are legătură, cel mai probabil, cu interceptările autorităţilor. Mai exact, dacă giganţii IT vor avea în Europa un statut identic cu cel al companiilor de telecomunicaţii vor trebui să le ofere procurorilor şi serviciilor de informaţii posibilitatea de a urmări discuţiile online ale suspecţilor pentru care există mandat judecătoresc de interceptare.

Acest lucru ar putea complica existenţa unor servicii precum WhatsApp, care se laudă cu faptul că mesajele sunt criptate pentru o confidenţialitate sporită a convorbirilor. Despre confidenţialitate vorbeşte şi Comisia Europeană în documentul său. Însă sensul în care este folosit acest cuvânt nu are legătură cu interceptările autorităţilor, ci mai degrabă cu modul în care companiile IT vând publicitate pe baza datelor colectate de la utilizatorii aplicaţiilor de mesagerie online.

Ceea ce atinge o altă chestiune coplicată. Cea a diferenţelor în ceea ce priveşte modelul de afaceri. Companiile de telecomunicaţii încasează bani direct de la utilizatorii serviciilor de telefonie sau de internet mobil. Iar aceşti bani sunt apoi folosiţi pentru întreţinerea şi extinderea infrastructurii fizice, adică a reţelei de cabluri şi antene. De cealaltă parte, Skype şi WhatsApp sunt servicii gratuite pentru utilizatori. Dar, ca să poată desfăşura convorbiri online, ultizatorii trebuie să cumpere acces la internet de la operatorii de telefonie mobilă sau de la cei de cablu. Iar în cazul WhatsApp au nevoie chiar şi de o cartelă SIM, emisă de un operator mobil. Prin urmare, unele companii telecom au compensat din vânzările de trafic de date scăderea numărului de minute de convorbiri. Sunt însă operatori europeni de telefonie mobilă care consideră că încasările în creştere de pe urma internetului mobil nu acoperă investiţiile în infrastructura necesară gestionării unui trafic de date în continuă creştere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri