Un clujean a creat aplicația care poate înlocui sistemele moderne de asistenţă pentru mașini

Data publicării:
a2-1

Aşa sună alerta dată de aplicaţia de asistenţă pentru şoferi atunci când un conducător auto se apropie prea mult de o altă maşină. Programul este capabil să calculeze distanţa obiectelor aflate în faţa autoturismului. Acesta detectează atât maşini, cât şi pietoni, animale sau chiar gropi de pe carosabil.

„Scenariul foarte bun ar fi, spre exemplu, pentru conducătorii de camioane sau autobuze. Ei conduc foarte mult, petrec foarte mult timp la volan”, explică tănârul.

Deşi aplicaţia nu este încă terminată, un prototip este disponibil şi poate fi descărcat gratuit de pe internet.

„Marele avantaj al acestei abordări de folosire a unui aparat extern este că poate fi folosit la orice maşină. Sisteme de genul acesta există deja pe multe autovehicule, dar ele sunt foarte scumpe”, spune Răzvan Itu, dezvoltatorul aplicaţiei.

„Detectează orice obstacol, nu este o cerinţă ca obstacolul să aibă o anumită formă”, spune conf. Radu Dănescu, profesor UTCN.

„Este foarte bun în trafic, în oraş, la viteză mică şi în zone înghesuite cu trafic foarte intens”, afirmă Dan Duma, instructor auto.

„Pare o idee foarte bună şi trebuie dezvoltată mai departe”, consideră un șofer.

Tânărul informatician vrea să integreze în program şi un sistem de detecţie a benzilor de circulaţie, astfel încât şoferul să fie atenţionat dacă părăseşte banda de mers. El speră ca până la finalul anului varianta finală să fie scoasă pe piaţă, mai ales în condiţiile în care deja a primit propuneri din partea unor investitori. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri