Un român a creat o aplicație care te ajută să detectezi cancerul de piele

Data publicării:
aplicatie captura

Aplicaţia a fost deja descărcată de 500.000 de ori, în toată lumea. Acum, echipe din România şi Olanda lucrează ca să-i pună pe utilizatori în legătură cu medicii specialişti.

Funcţionalitatea de bază e destul de simplă. Folosind camera telefonului se face o poză la aluniță. În doar câteva secunde, aplicaţia care detectează melanomul, cancerul de piele, îi indică utilizatorului dacă o aluniţă poate fi un motiv de îngrijorare.

Aplicaţia trimite imaginea la un server. Pe serverul respectiv există un algoritm care analizează imaginea. Algoritmul respectiv foloseşte o analiză fractală. Programul arhivează pozele făcute, astfel că poate fi urmărită evoluţia în timp a aluniţelor. Din 2011, de când a fost lansată, aplicaţia a fost descarcată de o jumătate de milion de ori, cei mai mulţi utilizatori fiind din Australia, zonă cunoscută pentru incidenţa cancerelor de piele”, a declarat Mihai Frișan, , software architect la SkinVision.

Aplicaţia creată de Mihai Frişan a intrat în atenţia unei companii olandeze de IT care acum finanţează cu 4,5 milioane de euro dezvoltarea programului. Echipe din Amsterdam, Bucureşti şi Cluj-Napoca lucrează pentru ca, în etapa următoare, utilizatorii să poată lua şi legătura cu medicii.

Utilizatorii pot să găsească medicii specialişti din apropiere, să facă o programare, să meargă la medic, dar şi să analizeze anomaliile de ţesut cu doctorul”, a declarat directorul tehnic de la SkinVision, Robbert Visser.

„Are capacitatea de a monitoriza alte date ale pacientului şi de a ne oferi posiblitatea de a cumula daze şi analize statistice importante în ceea ce priveşte lupta cu melanomul”, a adăugat medicul dermatolog Kostas Koutsioukis.

Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că, în 2012, în România au fost diagnosticate cu cancer de piele 1.121 de persoane. O treime dintre cei diagnosticaţi mor din cauza bolii.

Dacă este diagnosticată în stadii precoce, rata de supravieţuire este de 95 la sută, dacă e diagnosticat într-un stadiu tardiv, prognosticul este foarte rezervat”, a declarat președintele executiv al Societății Române de Caner, Adriana Melnic.

În România, aplicaţia care avertizează asupra riscului apariţiei cancerului de piele este gratuită. În restul lumii costă mai puţin de 10 euro pe lună.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri