Un român, în spatele unui site cu știri false despre Trump

Data actualizării: Data publicării:
Cha_64nWwAEn7gG

Știrile false răspândite pe Facebook nu au afectat rezultatul alegerilor din SUA, susține Mark Zuckerberg, însă asta nu înseamnă că ele nu au fost mai virale decât cele reale, așa cum arată o analiză Buzzfeed. Un astfel de site cu știri false este creat de un român.

Cha_64nWwAEn7gG

Ending the Fed” este un site cu informații false, creat de un român. Site-ul a adunat circa 3,3 milioane de vizualizări, conform Quantcast, iar pagina de Facebook a strâns cel puțin 350.000 de aprecieri, se arată într-un articol de pe INC.com.

Toate acestea au fost munca unui român de 24 de ani. De ce? Pentru a-l susține pe Donald Trump.

Una din cele mai populare știri a fost în august. În articol se relata că Megyn Kelly, o cunoscută jurnalistă de la Fox News - post TV apropiat republicanilor, a fost concediată pentru că ar susține-o pe democrata Hillary Clinton.

Știrea s-a viralizat iar, în urma verificărilor, Facebook a dovedit că știrea este falsă și a șters-o.

stiri false

Site-ul a continuat să publice informații false. O analiză recentă făcută de Buzzfeed asupra știrilor viralizate din campania electorală din SUA arată că acest site a avut patru știri în top zece știri false despre alegeri care s-au răspândit pe Facebook.

Una dintre ele, accesată de aproape un milion de oameni, anunțat că Papa Francisc îl susține pe Donald Trump.

Revista Inc. a aflat cine este în spatele acestui site și a vorbit cu el. Numele lui este Ovidiu Drobotă.

Deși a cerut ca să-i fie folosit doar prenumele, pentru a nu mai fi hărțuit pe Facebook, jurnalistul care a vorbit cu el i-a dezvăluit identitatea.

Cha_6lNXEAQPE9i

În interviu el a spus că e mândru că a făcut propagandă pentru Donald Trump. Ovidiu Drobotă i-a mai spus jurnalistului că site-ul „Ending the Fed” este „unul dintre cele mai mari site-uri din lume”.

Iar rezultatele, chiar dacă bazate pe informații false, o demonstrează. Spre exemplu, site-ul USA Today are mai puțin de 2 milioane de vizitatori unici lunar. Ceea ce înseamnă cu un milion de oameni au fost mai convinși de informațiile false.

Cum a ajuns să-l susțină pe candidatul republican?

„În octombrie 2015 am auzit de Donald Trump și mi-a plăcut. M-am gândit că îl pot ajuta să câștige alegerile cu ajutorul site-ului. De aceea am creat endingthefed.com. Îmi pare rău că am postat știri false, le-am șters, dar la momentul acela nu știam că erau false”, a spus el.

Cha_6lEW4AAJWuR

Ovidiu Drobotă a mai spus că nu are legătură cu echipa de campanie a lui Donald Trump, declarându-se „un simplu simpatizant”. În plus, a negat orice legătură cu WikiLeaks sau cu Rusia.

Întrebat cum va influența Donald Trump ca președinte, el a spus că „un mandat va fi util pentru întreaga lume. Vor fi acorduri comerciale corecte și națiunile o să aiba granițe securizate. Aici, în Europa, s-au întâmplat tot felul de lucruri rele din cauza migrației masive, dar presa mușamalizează aceste știri”.

Ovidiu Drobotă se ocupă și de Expunere.com

În România, Ovidiu Drobotă este managerul unuia dintre cele mai cunoscute site-uri conspiraționiste, care publică informații trunchiate sau pur și simplu copiază bucăți de articole din alte surse: Expunere.com. Numele său apare și ca tag de autor al altui site, recentNEWS.ro.

Potrivit PressOne, în primăvara lui 2016, pe profilul său de Facebook, el apărea ca fiind CEO și owner la Expunere.com. Între timp, aceste mențiuni au dispărut.

Jurnaliștii de la PressOne l-au contactat la începutul anului pe orădean și acesta s-a prezentat ca fiind managerul prezenței online a Partidului Noua Românie.

Potrivit sursei citate, fondatorii PNR au cel puțin două site-uri de știri. Unul dintre ele este exclusivNEWS.ro, la care șeful partidului este și redactor-șef. Redacția are trei reporteri și un corespondent în Alexandria.

ExclusivNEWS te trimite mai departe, la un alt site de știri, recentNEWS.ro, unde numele lui Ovidiu Drobotă apare ca tag de autor.

Într-un mesaj trimis Digi24, departamentul de comunicare al Partidului Noua Românie precizează că Ovidiu Drobotă nu este membru fondator al formaţiunii, aşa cum scrie PressOne. Şi adaugă că în partid nu există funcţia "manager al prezenţei online", pe care bărbatul ar fi pretins că o ocupă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri