Valoarea pieţei telecom s-a dublat în 15 ani

Data publicării:
smartphone telefon - GettyImages - 11 sept 15
Foto: Gulliver/GettyImages

De la câteva zeci de minute vorbite pe lună de teama facturilor prea mari... la milioane de conexiuni de internet de mare viteză, multe dintre ele cu trafic nelimitat. În 15 ani, piaţa de comunicaţii electronice s-a transformat complet: liberalizarea pieţei de comunicaţii electronice a făcut ca 84% din populaţie să aibă acces la internet mobil. În 2003, doar 1 la sută din populaţie putea intra pe internet de pe telefon. Avansul se datorează, pe de-o parte, tarifelor mici de pe piaţa noastră, la jumătatea mediei europene, dar şi investiţiilor, făcute în infrastructura de telecomunicaţii.

Valoarea pieţei de comunicaţii electronice a ajuns la 14,9 miliarde de lei anul trecut, dublu faţă de 2003, atunci când a fost liberalizată.

Concurenţa de piaţă, evoluţia tehnologică şi progresul au înlesnit accesul românilor la aceste servicii şi iată că în 15 ani conexiunile de acces la telefonie fixă şi mobilă au crescut cu 137%. Fulminanta creştere a internetului în România se datorează şi tarifelor mici practicate pe piaţa noastră”, spune Adrian Diţă, preşedintele ANCOM.

Pe măsură ce telefonul a devenit nelipsit din casele românilor, am ajuns la 27 de milioane de conexiuni pentru servicii de telefonie fixă şi mobilă anul trecut. În acelaşi timp s-a dezvoltat şi internetul mobil.

Aplicaţia rege este conţinutul video, iar aici lucrurile nu s-au oprit pentru că mai vedem o schimbare: utilizatorii nu mai au un singur dispozitiv în casă ca acum câţiva ani de zile, ci au mai multe dispozitive. Dacă înainte aveau un computer, acum au un computer, una sau mai multe tablete şi unul sau mai multe smartphone-uri conectate pe wi-fi în casă astfel încât şi consumul lor este în creştere. Trebuie să ajungem la 5G, chiar dacă reţelele noastre suportă viteze medii pe utilizator de peste 200 de megabiți pe secundă, lucru pe care nu îl întâlneşti nicăieri în Europa”, spune Valentin Popoviciu, vicepreşedinte RCS & RDS.

Această revoluţie industrială vine cu o revoluţie a digitalizării, a reţelelor, a platformelor, a tehnologiilor. Pentru a face faţă acestei noi revoluţii este nevoie de investiţii masive”, spune Irina Vârlan, reprezentant UPC.

Traficul de internet mobil de mare viteză a trecut de 169 de mii de TB în 2016. Iar cel fix de 5,4 milioane de TB.

Este vorba despre modul de consum al datelor, ne aşteptăm la o creştere exponenţială, la o explozie a cererii de consum de date, prin tot felul de aplicaţii”, spune Dorin Odiaţiu, reprezentant Orange.

Informaţia abundă, cheia este cum facem să furnizăm informaţia care este cu adevărat relevantă”, spune Florina Tănase, reprezentant Vodafone.

Posibilitatea de a avea pe propriul device conectat cu alte obiecte îi face pe utilizatori să fie tot mai interesaţi de noua tehnologie”, spune și Ştefania Petre, reprezentant Telekom.

De la lansarea serviciului de portabilitate, în 2008, până anul trecut, peste 3 milioane de numere de telefon mobil au fost mutate dintr-o reţea în alta. RCS & RDS a primit în reţeaua mobilă Digi Mobil peste 1 milion 58 de mii de utilizatori, fiind urmat de Vodafone, cu 743 de mii de numere, Orange cu aproape 700 de mii şi Telekom cu 465 de mii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri