Ziua Naţională a României, sărbătorită cu un logo special de Google

Data publicării:
doodle

 

De asemenea, Google oferă posibilitatea ca noul logo să poate fi trimis direct pe reţelele de socializare.

Astăzi, în Piaţa Constituţiei din Capitală, de la ora 11.00, va începe o paradă militară la care vor participa peste 2.600 de membri ai trupelor Ministerului Apărării şi Ministerului de Interne, dar şi detaşamente de militari din Statele Unite, Turcia, Polonia, Bulgaria şi Republica Moldova. Bucureştiul va fi survolat de elicoptere de luptă şi de avioanele Forţelor Aeriene.

Parade similare vor avea loc şi la Alba Iulia, Constanţa, Cluj-Napoca, Braşov, Iaşi sau Craiova.

De asemenea, din unele oraşe nu vor lipsi concertele sau deja tradiţionalele porţii de fasole cu cârnaţi împărţite gratuit de autorităţile locale.

Parade militare de 1 Decembrie:

Bucureşti - 11:00

Braşov - 10:00

Constanţa - 10:30

Craiova - 10:40

Iaşi - 11:30

Alba Iulia - 13:00

Cluj- Napoca - 13:00

URMĂRIȚI PROGRAMUL SPECIAL DEDICAT ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI PE DIGI24.

În vara lui 1990, autorităţile române au hotărât renunţarea la Ziua Naţională de 23 august şi înlocuirea ei cu 1 Decembrie. Parlamentul a adoptat o lege succintă care anunţa schimbarea fără să prezinte argumente. Lipsa motivaţiei a fost însă înlocuită de-a lungul timpului de nesfârşite dezbateri publice. Este sigur că data de 23 august 1944 - a cărei însemnătate istorică fusese falsificată de comunişti - nu mai putea fi celebrată ca Zi Naţională.

Dar şi astăzi mulţi români se întreabă de ce în 1990 România nu a revenit la Ziua ei Naţională de dinainte de ocupaţia sovietică.

De-a lungul anilor de dictatură, semnificaţia lui 23 august suferise transformări atât de drastice încât în 1989 explicaţiile oficiale nu mai aveau nici o legătură cu adevărul istoric.

Rolul decisiv al Regelui Mihai, al partidelor istorice şi al excepţionalilor diplomaţi din vechea boierime a fost şters şi înlocuit cu laude aduse partidului comunist. Şi asta deşi PCR fusese cooptat în desfăşurarea evenimentelor doar la insistenţa Aliaţilor, presaţi de Moscova. În anii 80, sărbătoarea devenise o nesfârşită odă la adresa dictatorului Ceauşescu.

Căderea comunismului făcea astfel inevitabilă schimbarea Zilei Naţionale a României. Misiunea a revenit Parlamentului ales la 20 mai '90. Legea, promulgată de preşedintele Iliescu la 31 iulie şi publicată în Monitorul Oficial la 1 august 1990, eluda o serie întreagă de contraargumente.

Cât despre Ziua Naţională, se pare că Unirea de la 1 Decembrie 1918 începe să îşi facă treptat efectele şi asupra Basarabiei. În 2013, defilarea pe sub Arcul de Triumf a fost privită de cei doi preşedinţi ai statelor româneşti, iar Podul de Flori de peste Prut a fost reluat în ultimii ani cu o pledoarie pentru Uniunea Europeană.  

România îşi serbează Ziua Naţională


 

Cum sărbătoriţi în străinătate Ziua Naţională a României? Trimiteţi-ne fotografii sau filmuleţe pe digi24.ro, prin aplicaţia DigiVOX sau pe pagina noastră de FacebookPe cele mai frumoase le vom arăta şi pe Digi24 să vadă toată ţara cum sărbătoresc românii adevăraţi!"

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri