A fost descoperită o nouă ciupercă în stare să descompună materiale plastice

Data publicării:
Tampa Florida To Host Republican National Convention
Foto: Gulliver/Getty Images

Cercetători de la Academia chineză de Științe (CAS) au identificat o nouă ciupercă în stare să descompună materiale plastice poliuretane, informează sâmbătă Xinhua.

Tampa Florida To Host Republican National Convention
Foto: Gulliver/Getty Images

Ciuperca, numită Aspergillus tubingensis, a fost izolată de o echipă de cercetători condusă de Xu Jianchu, de la Institutul de Botanică Kunming din cadrul CAS.

''Fungii se pot dezvolta pe suprafața poliuretanilor fiind capabili să rupă legăturile chimice dintre moleculele de plastic, sau polimeri, prin activitatea enzimelor lor'', a declarat Xu pentru Xinhua, citat de Agerpres. ''Ei folosesc, de asemenea, puterea fizică a miceliului pentru a ajuta la separarea polimerilor''.

Poliuretanii sunt un tip de polimeri sintetici utilizați pe scară largă în fabricarea materialelor plastice. Sunt folosiți în diverse industrii, inclusiv tratament medical, construcții și automobile.

Deșeurile din plastic sunt dificil de descompus, poluează solul și apa și prezintă riscuri pentru sănătatea umană.

"Biodegradarea cu ajutorul fungilor este o modalitate importantă de a trata poluarea cauzată de materiale plastice sintetice'', a spus Xu, adăugând că eficiența degradării este afectată de diverși factori, între care PH (hidrogenul potențial), temperatura și tipurile de mediu.

El a spus că cercetătorii vor înțelege treptat care sunt condițiile ideale pentru creșterea rapidă a ciupercii, punând bazele pentru rezolvarea problemei gunoiului.

Studiul a fost publicat la 15 martie pe site-ul web al revistei internaționale Environmental Pollution.

În 2016, s-a anunțat că o echipă de oameni de știință de la universitatea din orașul japonez Kyoto a descoperit un tip de bacterie care, practic, ''mănâncă'' și descompune plasticul. Botezată Ideonella sakaiensis, bacteria a fost identificată după cinci ani de cercetări ale unor probe prelevate din gropi de deșeuri de plastic. Ea este în stare să descompună polietilenotereftalatul, cunoscut în general ca PET, materialul plastic cel mai comun și cel mai rezistent, utilizat la o amplă gamă de produse, de la sticle până la haine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri