Acvila Arlie a plecat din România

Data publicării:
DSC_9373

Gata, e toamnă – o confirmă și Arlie, acvila țipătoare mică (Aquila pomarina). Vineri dimineață, pe 16 septembrie, Arlie, acvila țipătoare mică echipată cu un transmițător satelitar cu GPS, a început migrația de toamnă.

DSC_9367 

Femela de acvilă țipătoare mică a părăsit teritoriile de cuibărit din județul Brașov între orele 10 și 11 dimineață. Până acum, nu este nicio anomalie în plecarea acvilei din România spre Africa, se petrece la o data normală, potrivit unui comunicat al Societății Ornitologice Română.

În 2013, anul din care poartă emițătorul satelitar fixat de ornitologi, Arlie a plecat pe data de 15 septembrie. Un an mai târziu, în 2014, Arlie a părăsit România pe data de 18 septembrie. Acum un an, în 2015, acvila a pornit în migrația de toamnă pe data de 8 septembrie.

DSC_9373

În prima zi a migrației din 2016, Arlie a zburat din piemontul Făgărașilor până la București. Înainte de venirea serii, la ora 19 și 11 minute, acvila țipătoare mică s-a oprit în apropierea Capitalei, unde a și înnoptat. A doua zi dimineață a plecat spre Bulgaria.

Anul acesta, Arlie și-a mutat cuibul în urma deranjului provocat de lucrările forestiere din apropierea cuibului pe care îl folosea în mod regulat. În ciuda mutării, Arlie a cuibărit cu succes și a crescut un pui sănătos, așa cum au constatat biologii de la Societatea Ornitologică Română în cursul verii.

Dacă Arlie își va respecta același traseu din anii trecuți, atunci va străbate în zbor 17 țări - România, Bulgaria, Turcia, Siria, Liban, Israel, Egipt, Sudan, Etiopia, Sudanul de Sud, Uganda, Rwanda, Burundi, Tanzania, Zambia, Angola și Namibia. Arlie urmează să traverseze continentul african de la nord la sud și de la est la vest. Îi puteți urmări călătoria pe site-ul proiectului – www.pomarina.ro

Arlie este ultima dintre acvilele țipătoare mici care au fost inelate și care au primit emițătoare satelitare în cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei țipătoare mici în România”, proiect implementat de Agenția Regională de Protecția Mediului Sibiu alături de Grupul Milvus și de Societatea Ornitologică Română.

arlie acvila

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri