Alexandru Mironov: Spre 2100 vor fi un milion de oameni pe Marte

Data publicării:
alexandru mironov

Întreaga planetă a asistat ieri la anunţarea unei descoperiri revoluţionare a experţilor NASA: există apă în stare lichidă pe Marte. Subiectul nu e tocmai o noutate, încă de acum patru ani se vorbea despre această posibilitate, atunci când urme întunecate au putut fi observate în imaginile surprinse din satelit. Dar acum informaţia este certă, ba mai mult, deschide calea pentru o descoperire și mai importantă: identificarea unor posibile forme de viaţă pe Planeta Roşie.

„Astăzi vom anunţa că, în anumite circumstanţe, a fost găsită apă pe Marte. Marte a suferit o schimbare majoră de climă şi a pierdut toată apa de la suprafaţă. Astăzi revoluţionăm modul cum înţelegem această planetă, roverele noastre au descoperit că există mult mai multă umiditate în aer decât ne-am imaginat vreodată”, a declarat, luni, Jim Green, directorul Departamentului de Cercetare Spațială de la NASA.

Practic, urmele întunecate, vizibile în imaginile surprinse de sateliţi, sunt de fapt cursuri de apă. Acestea sunt mult mai evidente în sezonul cald marţian şi dispar în sezonul rece. Marte este considerată un imens deşert îngheţat, iar cercetătorii consideră că aceste cursuri de apă s-ar forma cu ajutorul sărurilor. De altfel, calotele de gheaţă au fost descoperite în urmă cu aproximativ patru decenii, dar faptul că ar exista cursuri de apă lichidă pe Marte ar putea schimba semnificativ viziunea asupra existenţei vieţii pe alte planete.

Ştim acum de la roverul Curiosity că Marte a fost o planetă foarte asemănătoare cu Pământul, cu mări calde şi sărate şi cu lacuri cu apă proaspătă”, subliniază John Grunsfeld, administrator asociat al NASA.

Şansele de a găsi urme de viaţă cresc astfel vertiginos. Dar acesta va fi scopul unei alte misiuni. Un nou rover, numit Temporar Mars 2020, va pleca peste cinci ani să exploreze planeta vecină.

„Un satelit care e spion al Pământului tot dă ocol planetei Marte și a văzut urmele de apă, nu a surprins asupra faptului apa curgând la vale, dar e clar că apa curge, se topește vara și curge din calota de nord peste o albie, peste văi și munți și e această saramură - care se găsește și pe Pământ, în deșertul Atacama, în deșertul Sahara sunt mici delte, mlaștini mititele, în care s-au găsit bacterii extremofile. Viața apare uneori și în condiții de negândit. Ne așteptăm ca următorul mare anunț al NASA să fie viața”, a declarat la Digi24 Alexandru Mironov.

Fie că e vorba de saramură sau nu, înseamnă că e apă la dispoziție. Se știa că sub cele două calote se găsesc ghețari de apă. Apa asta se topește, curge la vale, sub forma asta de saramură de clorat și perclorat de magneziu și clorat și perclorat de sodiu poate fi recuperată într-un viitor care nu e prea departe”, a explicat jurnalistul. „Soția mea, care este chimist, îmi atrage atenția să spun astronauților că aceste substanțe, cloratul, percloratul de magneziu și sodiu sunt foarte oxidante, să își ferească costumele de contactul cu saramura de acolo”, a mai spus realizatorul Digi World.

Alexandru Mironov crede că în 2019 e posibil să se facă prima testare a zborului uman spre Marte. Cu un cuplu la bord va porni, va da un ocol planetei Marte și se va întoarce acasă, fără să coboare pe planetă. De ce 2019? Atunci e o „fereastră”, planetele vor fi cel mai apropiate și NASA va trimite un echipaj, iar călătoria va dura 501 zile.

Omul va avea ocazia să pună într-adevăr piciorul pe Marte în anul 2031, atunci are NASA programată o asemenea misiune.

Acolo nu au atmosferă, prin urmare, în costume de astronauți, vor merge pe planetă începând cu 2031, după ce anterior vor fi trimiși roboți care vor construi o stație specială care înseamnă și o uzină de produs oxigen, și de pus la punct problema cu apa, și de făcut combustibilul pentru întoarcere, căci va rămâne o navă în orbită care îi va aștepta pe astronauți într-un șir de circa 10 etape, cu care lucrurile sunt legate”, a explicat Alexandru Mironov.

„Ăștia cu capul în nori care se gândesc la planeta Marte sunt mai pragmatici decât vă închipuiți”, a adăugat Alexandru Mironov.

Pe planeta Marte va trebui să se ajungă mai repede, pentru că în 2075 pe Pământ vor fi 14 miliarde de oameni. Sunt mulți, foarte mulți. E nevoie de spațiu, iar spațiu e acolo”, spune Alexandru Mironov.

Cum va fi posibil să trăim pe Marte? Marte are apă în subsol, prin urmare în subsol pot fi construite adăposturi uriașe. Pe de altă parte, va începe - este în proiect - terraformarea planetei Marte, în 300-400 de ani, cu alge, cu plante, care se lucrează în laboratoare. „În laboratoarele Pământului se fac chestiile astea. Ele nu sunt spuse publicului, pentru că publicul este mai interesat de scandaluri. Eu lansez o prognoză: spre 2100 pe Marte vor exista un milion de marțieni, veniți de pe Pământ”, și-a încheiat Alexandru Mironov intervenția la Digi24.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri