Angajații din IT, cele mai mari salarii din țară. România este țara cu cel mai mare număr de angajați în domeniul IT pe cap de locuitor din Europa

Data publicării:
calculator - 6029487-Mediafax Foto-Silviu Matei

Statul a început să acorde facilităţi fiscale companiilor din industria IT încă din 2001. Un avantaj considerabil comparativ cu ţările din jur.

În România, angajații din sectorul IT sunt scutiți de impozitul pe venit de 16%. În regiune aceștia trebuie să plătească statului cel puțin 15% din câștig.

Facilităţile de la stat au contribuit din plin la dezvoltarea afacerilor în domeniul tehnologiei informaţiei.

Andreea Păun, specialist în resurse umane: Este o competiție acerbă în sectorul acesta, unul dintre cele mai importante elemente de diferențiere îl reprezintă costul forței de muncă.

Spre exemplu, la un salariu de o mie de euro plătit unui programator, angajatorul economiseşte aproximativ 300 de euro pe lună. Fără această scutire, compania ar fi trebuit să cheltuie 1.822 de euro, faţă de 1.530 de euro, în prezent.

Lipsa impozitului pe venit, dar şi nevoia mare de specialişti sunt motivele pentru care IT-iştii sunt plătiţi bine.

Angajaţii din IT au printre cele mai mari câştiguri din ţară. În medie, un debutant primeşte un salariu de 500 de euro pe lună, în timp ce un director ajunge să câştige chiar şi 6.000 de euro pe lună.

În prezent, în România lucrează 64.000 de specialişti în IT, iar pe porţile universităţilor de profil ies anual 3.500 de absolvenţi. Dacă în alte domenii tinerii visează la locuri de muncă în străinătate, cei care termină facultăţi de tehnologia informaţiei îşi găsesc cu uşurinţă un serviciu, atât în ţară, cât şi peste hotare.

România şi-a câştigat respectul în lumea informaticii. Specialiştii din ţara noastră sunt căutaţi de toţi giganţii din domeniu.

Pot să judec din perspectiva Google, unde multe facultăţi româneşti erau tratate la egalitate cu Stanford. Universitatea era cunoscută, şi de asemenea în Cluj, Iaşi, Timişoara, când vedeam facultăţi tehnice din aceste oraşe, orice intervievator, nu numai eu, oricare dintre noi, inginerii de la Google, eram atenţi la acel om, deci aveau renume foarte bun”, spune Cristian Frâncu, fost angajat Google şi profesor de informatică.

Sebastian Crişan, din Cluj-Napoca, a fost selectat de Facebook pentru a lucra în sediul din California.

Unul dintre lucrurile care îmi plac la Facebook este că în fiecare vineri după-masa există o sesiune de întrebări cu fondatorii Facebook. În primele şase săptămâni noii angajaţi se rotesc în toate echipele. Fiecare se chinuie să-i ademenească să vină să lucreze la ei”, spune Sebastian Crişan.

Silicon Valley de România. Aşa a fost denumit oraşul Cluj-Napoca, de jurnaliştii de la prestigioasa publicaţie franceză „Paris Match”. 8.000 de ingineri IT realizează pagini web şi aplicaţii de internet pentru companii franceze sau britanice, pentru un salariu între 500 şi 2000 de euro pe lună. Oraşul universitar din Transilvania a devenit un El Dorado al iubitorilor informaticii, scrie revista pariziană.

Un alt centru aflat în clasamentul informaticii este Iaşiul. Programatorii de aici sunt printre primii din România care vor dezvolta aplicaţii pentru Google Glass.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri