Arlie, ultima acvilă monitorizată satelitar

Data publicării:
DSC 9307-1

Societatea Ornitologică Română a publicat un comunicat de presă conform căruia din luna ianuarie, transmițătorul montat pe Erika nu transmite decât aceeași poziție, undeva în Botswana. Acest lucru înseamnă fie că pasărea a murit, fie transmițătorul nu se mai află pe spatele ei. Din totalul de 19 păsări, doar Arlie mai furnizează acum date.

Spre deosebire de anul trecut, când a sosit pe 31 martie în România și a stabilit un nou record, Arlie a ajuns acasă, la cuibul din Piemontul Făgărașului, cu două zile întârziere, pe data de 2 aprilie. Datele transmise prin satelit indică faptul că era la cuib în intervalul orar 13-16. Arlie își așteaptă acum partenerul, care va trebui să îi demonstreze că merită să se împerecheze cu ea. An de an, masculul trebuie să îi ofere hrană, să îi arate că poate avea grijă de femelă și de pui din momentul în care vor fi depuse ouăle și până când puiul va fi gata de zbor.

Acvilele depun, de obicei, doar două ouă - iar puiul mai puternic îl aruncă din cuib pe cel mai slab, astfel încât el să primească mai multă hrană din partea părinților. Păsările pornesc în luna septembrie spre cartierele de iernare din Africa și parcurg un drum care variază ca distanță de la 9.000 la 12.000 de kilometri. Datele oferite de transmițătoarele satelitare indică nu doar rutele de migrație, ci și teritoriile de hrănire. Datele satelitare din România nu sunt puse la dispoziția publicului, pentru a proteja zonele de cuibărit ale acvilelor. Restul călătoriilor acvilelor poate fi văzut online pe siteul www.pomarina.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri