Astronautul care a petrecut 340 de zile în spațiu acuză probleme de sănătate 

Data publicării:
astronaut cropuit

Foto: Facebook

Astronautul a stat atât de mult timp la bordul ISS pentru un experiment al NASA pentru a vedea dacă omul ar putea suporta călătorii lungi în spațiu.

Problemele de sănătate ale astronautului erau mai grave acum trei luni când a aterizat în Kazahstan.

Când am ieșit din Soyuz, nu arătam deloc că nu eram în formă bună. Dar numai pentru că sunt un bun actor. Ar fi trebuit să mă nominalizeze la Oscar", a spus el, adăugând că a dorit să arate bine lângă cei doi cosmonauți ruși care îl însoțeau.

Scott Kelly, al cărui frate geamăn, Mark, a participat la aceast experiment la sol, a evocat arsuri pe piele, reacții alergice și simptome gripale după revenirea pe Pământ.

„Dar tocmai pentru asta am făcut ce am făcut. Trebuie să știm aceste lucruri dacă vrem să mergem pe Marte", a spus astronautul.

Durerile de picioare sunt efectul secundar al călătoriei în spațiu care îl afectează cel mai tare pe astronaut.

„Ceea ce mă deranjează cel mai tare sunt durerile de picioare. Din punctul de vedere al calității vieții. Este cea mai rea schimbare. Am avut o ușoară mutație structurală la ochi, am pierdut puțin din masa osoasă, dar nu prea mult. Oasele sunt oarecum redistribuite în corp. Degetele arătătoare sunt acum puțin îndoite spre interior. Cred că din cauza felului în care se mișcă oasele. Este destul de ciudat", a spus Scott Kelly într-un interviu dat alături de fratele său pentru revista Town & Country 

Menționând că durerile la picioare s-au atenuat odată cu trecerea timpului, Scott Kelly a spus că „în spațiu faci exerciții, alergi pe bandă, dar numai 30 de minute pe zi. Restul timpului nu își folosești picioarele, nici măcar ca să mergi. De aceea simt dureri. Fiindcă nu au fost folosite".

Astronautul a declarat că nu ar fi rezistat doi ani în spațiu, în condițiile în care un drum numai dus până la planeta Marte ar dura minim șapte luni.

„Cu cât mai mult stai acolo sus, cu atât mai rău te simți la întoarcerea pe Pământ. Nu pot să îmi imaginez cum m-aș fi simțit dacă aș fi petrecut doi ani în spațiu. Nu m-aș fi simțit bine, ar fi trebuit să fiu dus de la capsulă la spital", a încheiat astronautul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri