Autorităţile române pun beţe în roate construcţiei celui mai mare laser din lume care va fi amplasat la Măgurele

Data publicării:
magurele

Construcţia clădirii principale pentru laserul de la Magurele a început în luna mai, 2013. Ca să asigure energia întregului centru, cercetătorii aveau nevoie de un aviz pentru realizarea a peste o mie de pompe geotermale. Documentul nu a venit nici până acum.

„Au avut la dispoziţie absolut totul. Au avut un capitol despre foraje geotermale. Faptul că nu era suficient trebuia atunci, să solicite în 2011, mai ales că discutau între specialişti”, a declarat Nicolae Zamfir, managerul proiectului ELI.

Nu este depusă nicio solicitare în acest sens. Au existat discuţii, într-adevăr, încă din anul 2013, le-am spus întotdeauna ce trebuie să conţină această documentaţie. Până în momentul de faţă, august 2014, nu avem depusă o solicitare fermă în acest sens”, a a susţinut Alexandru Popescu, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Ilfov-Bucureşti.

Avizul va fi acordat la scurt timp după efectuarea unui studiu hidrogeologic, spun reprezentanţii Apele Române.

„Sistemul care prevede execuţia a 1080 de foraje de schimb geotermic, la o adȃncime de 120 de metri fiecare, trebuie proiectat și fundamentat foarte bine din punct de vedere tehnic, având în vedere impactul pe care îl are asupra resursei strategice de apă a Municipiul București”, a precizat conducerea „Apelor Române”.

Conform proiectului, forajele ar fi trebuit să înceapă la sfârşitul anului trecut.

Acum, dacă se întârzie şi faţă de 1 august, este în pericol ca toată clădirea, toată infrastructura, să nu poată fi terminată. E în pericol întregul proiect, dacă nu se face clădirea, pentru că toate echipamentele, lasere de mare putere, fascicolul gama. Dacă nu ai clădirea, nu ai unde să montezi”, a declarat Nicolae Zamfir, managerul proiectului ELI.

Iar asta ar putea duce chiar la pierderea finanţării europene, spun cercetătorii. Autorităţile neagă însă orice risc.

Nu se pune problema ca finanţarea europeană să fie pusă sub semnul întrebării. Sper ca sub noua conducere a Apelor Române să obţinem avizul în timp foarte scurt şi să reintrăm într-un grafic firesc. Până acum proiectul nu este întârziat şi se află în grafic”, a susţinut Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Cercetare.

Doar jumătate din clădirea de la Măgurele a fost construită, iar lucrările ar trebui terminate în iunie 2015, conform proiectului. Finanţarea totală se ridică la peste 350 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri