BUSINESS CLUB. Giganții petrolului se deghizează în protectori ai mediului

Data publicării:
mediu-petrolisti

În luna decembrie, aproape 200 de țări vor semna un nou tratat internațional de combatere a poluării și reducere a emisiilor de carbon. Poate părea surprinzător, dar marile companii energetice par încântate de idee. Pentru că le ajută în noua lor strategie de promovare a gazului natural.

În urmă cu două săptămâni, Shell anunța că vrea să se transforme dintr-o companie de petrol și gaze într-una de gaze și petrol. Iar francezii de la Total au declarat război cărbunelui, care a devenit inamicul comun al giganților petrolieri.

Aceștia au un mesaj comun: dacă omenirea vrea să reducă poluarea, va trebui să înlocuiască energia produsă de cărbune cu energie produsă de gazul natural. Exxon, compania americană care va exploata zăcămintele din Marea Neagră alături de Petrom, susține că folosirea gazului natural a redus substanțial emisiile de dioxid de carbon din Statele Unite.

Însă, chiar dacă este o resursă de două ori mai curată decât cărbunele, gazul este totuși o sursă de poluare, iar companiile petroliere nu vor neapărat să protejeze mediul, cât vor să își extindă prezența pe o piață cu un potențial mare de creștere, arată o analiză Bloomberg.

La nivel mondial, 40% din electricitate este produsă prin arderea cărbunelui. Giganții petrolieri vor ca acest segment să fie acaparat de gazul natural. Șase companii, Shell, Total, Eni, British Petroleum, BG Group și Statoil deja au trimis la ONU o scrisoare comună în care propun impunerea unei taxe pe carbon.

Taxa s-ar aplica și pe afacerile lor, însă ar lovi cel mai mult centralele pe cărbune, al căror mare avantaj este prețul redus la care obțin energia. Cărbunele este o resursă abundentă și ieftină și numai o scumpire ar descuraja folosirea sa.

Sunt însă țări care nu își vor permite să schimbe cărbunele cu gazul, din simplul motiv că nu au suficienți bani. Dacă s-ar renunța definitiv la cărbune, aproape toată Africa ar rămâne în beznă. Nici măcar China nu este pregătită să renunțe la această resursă, chiar dacă a investit masiv în ultima perioadă în construirea de centrale atomice.

În același timp, gazul este mult mai greu de transportat decât cărbunele. Conductele sunt scumpe și greu de construit. Iar terminalele de gaz natural lichefiat costă și mai mult.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri