Cea mai veche așezare din Australia, descoperită din greșeală

Data actualizării: Data publicării:
asezare umana
Foto: arstechnica.com

Un bărbat australian care căuta un loc pentru a merge la toaletă a dat peste cea mai veche așezare umană din Australia. Clifford Coulthard, un bătrân din tribul Adnyamathanha, însoțea mai mulți cercetători australieni într-o expediție când a cerut o pauză pentru a merge la toaletă, iar pe drum i-a atras atenția un adăpost săpat în stâncă, care a fost realizat de aborigenii australieni acum 49.000 de ani, scrie The Independent.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Situl a fost descoperit în zona Warratyi, la 550 de kilometri nord de Adelaide, în urmă cu nouă ani, dar povestea abia acum a ieșit la suprafață. Concluziile cercetătorilor care au analizat locul au fost publicate în această săptămână în revista Nature.

Cercetătorul Giles Hamm se afla alături de Cliff Coulthard când acesta a observat adăpostul.

Un bărbat s-a dat jos dintr-o mașină ca să meargă la toaletă și a descoperit unul dintre cele mai importante situri arheologice din Australia preistorică. Cliff a mers de-a lungul unui râu când a descoperit un izvor înconjurat de stâncă pe care erau scrijelite forme de artă primitivă”, a explicat Giles Hamm.

Cliff Coulthard crede că „spiritele strămoșilor săi” i-au arătat calea spre sit. De asemenea, el a precizat că tribul din care face parte, Adnyamathanha, au fost mândri și fericiți de descoperire.

Mai mult tavanul adăpostului era înnegrit, ceea ce înseamnă că a fost aprins un foc acolo. Însă cercetătorii nu și-au dat seama imediat de ce descoperire importantă au făcut.

În ultimii nouă ani, Giles Hamm și echipa lui au recuperat mai bine de 4.300 de artefacte dintr-o excavație de un metru, precum și 200 de fragmente de os de la 16 mamifere și o reptilă și ouă de la o pasăre antică uriașă. Unele fragmente aparțin unei creaturi, Diprotodon optatum, acum extinctă.

Diprotodon11122
Foto: Wikipedia

De asemenea, cercetătorii au explicat că această descoperire demonstrează că nu oamenii au fost responsabili de dispariția megafaunei, ci dimpotrivă oamenii din acele timpuri trăiau alături de aceste animale uriașe și chiar vânau alături de ele.

Mai mult, așezarea este cu aproape 10.000 de ani mai veche față de ce consemnau până acum cărțile de istorie despre aborigeni.

Descoperirea a mai demonstrat că aborigenii au avut o cultura mult mai veche și mai avansată decât se credea până acum. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri