Cel mai vechi obiect descoperit în România - o statuetă de acum 20.000 de ani

Data publicării:
statueta 1

Statueta face parte din categoria Venus Gravetiene, care cuprinde obiecte găsite în mai multe locuri din spaţiul euro-asiatic. Ea reprezintă cea mai veche descoperire de pe teritoriul Romaniei şi a devenit acum un obiect important la nivel mondial.

Arheologii spun chiar că statueta ar trebui să devină un simbol al ţării. Ea reprezintă o femeie cu faţa bine conturată şi părul prins într-un coc. De altfel, în ultimele zile, arheologii au mai găsit în acelaşi loc 4 pandantive din paleolitic: două sunt făcute din piatră, cel de-al treilea a fost confecţionat din dinte de vulpe, iar ultimul din dinte de cerb. Specialiştii spun că este o situaţie unică în România, din punct de vedere arheologic, ca într-o suprafaţă de numai 16 metri pătraţi să găsească atât de multe obiecte valoroase.

Statueta nu are mai mult de 3 centimetri, dar este cea mai importantă descoperire arheologică din România. Potrivit specialiştilor, ea a fost făcută în urmă cu 20.000 de ani, cel mai probabil din ramura terminală a unui corn de ren. La o primă evaluare, ea ar costa câteva sute de mii de euro, dar valoarea exactă va fi stabilită abia după o analiză amănunţită.

„Ea face parte din aşa-zisele venusuri Gravetiene. Gravetiene fiind o cultură care se desfăşoară în special pe teritoriul Europei, dar ajunge şi în Asia”, explică profesorul universitar doctor Marin Cârciumaru, şeful şantierului.

„A fost puternic stilizată. În partea superioară, acest contur este extrem de rotund. Vrea să sugereze un fel de capişon. Faţa este redată extrem de schematic. Este interesantă din profil pentru că este sugerat un coc, ceea ce înseamnă că este într-adevăr o statuetă feminină”, mai spune el.

Descoperirea a fost făcută la Poiana Cireşului, judeţul Neamţ, şi nu este întâmplătoare. În ultimii ani, aici au fost găsite două treimi din toate obiectele de artă mai vechi de 15.000 de ani descoperite pe tot teritoriul ţării. Anul trecut, aici a fost găsit cel mai frumos pandantiv gravat din piatră, unic în lume.

„Este un tezaur bogat găsit aici, cel mai vechi tezaur naţional”, spune Elena Niţu, doctor în cercetări.

Cercetările vor continua în zonă şi zilele următoare, iar arheologii spun că nu este exclus să descopere şi alte obiecte rare. Toate descoperirile din aceste zile vor fi duse la Complexul Muzeal Naţional Curtea Domnească Din Târgovişte. Reprezentaţii acestui muzeu precum şi Asociaţia Getodacii au asigurat finanţarea săpăturilor în ultimii 14 ani. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri