Cercetători convinși să rămână în țară

Data publicării:
cercetatori laser magurele

Viitorii ingineri ai Laserului de la Magurele vor fi instruiți prin programe de masterat organizate în București, Timișoara, Craiova și Iași. La Timișoara, masterul va fi organizat la Universitatea Politehnică din oraș. Masteranzii vor căpăta cunoștințe noi atât de fizică aplicată, cât și de fizică teoretică.

Prof. dr. ing Ioana Ionel - Facultatea de Mecanică, Universitatea Politehnică Timișoara: „Gama pe care intenționăm să o oferim se va baza pe câteva cursuri de fizică teoretică și fizică aplicată, apoi laserul în domeniul protecției mediului și în domeniul mecanicii avansate, întreținerea tuturor accesoriilor pentru funcționarea platformei”.

Dan Stepan, responsabil grup-țintă, Facultatea de Mecanică: „Fiind un domeniu de vârf, în plină dezvoltare, pe viitor, cei înscriși acum în grupul-țintă vor avea șansa efectivă să lucreze acolo”.

Deja treizeci de studenţi au fost în vizită la Măgurele şi au văzut cu ce se vor ocupa, dacă vor urma această carieră.

Adrian Avram - student la Facultatea de Electrotehnică și Electromagnetică: „Un mediu în care să lucrezi nemaipomenit, toată lumea de acolo te ajuta, îți arătau toate lucrurile, ceea ce făceau ei”.

Nicolae Zamfir, directorul proiectului științific de la Măgurele: „Noi putem să contribuim și prin a trimite specialiști de la ELI să țină cursuri”.

Programul de master din Timișoara va începe abia de la anul. Nici nu avea rost să fie demarat mai devreme, câtă vreme complexul științific de la Măgurele încă este în construcție. Iar lucrările au rămas în urmă, din cauza avizelor primite cu întârziere. Totuși, în momentul în care va fi inaugurat, laserul de la Magurele ar putea fi un prim pas spre revigorarea cercetării românești, care depinde în continuare de diverse forme de ajutor. Cum ar fi bursele din fonduri europene acordate la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

Daniel are 30 de ani și urmează acum studiile postdoctorale. Prin proiectul european „Perform” primește lunar o bursă de 3.700 de lei care îl ajută în cercetările sale în științe atmosferice.

Daniel Eduard Constantin, postdoctorand: „Am proiectat și construit un aparat care poate determina cantitatea de dioxid de azot și dioxid de sulf în urma unor zboruri (...) cu ajutorul acestui sistem se realizează maparea sau realizarea unor hărți de poluare”.

Un alt beneficiar al proiectului european este Maria. Banii primiți o ajută să își desfășoare cercetarea privind calitatea apei Dunării.

Maria Catalina Țopa, postdoctorand: „Ar fi fost puțin cam dificil, pentru că nu aș fi fost capabilă să îmi susțin niciun studiu de genul ăsta și probabil m-aș fi reorientat sau aș fi fost obscură într-un birou undeva sau într-un laborator de calitate, fără să fiu cunoscută pe plan internațional, prin studiile pe care le-am efectuat”.

În total, prin proiectul european, 116 tineri de la cinci facultăți primesc burse de studiu de 1.800 de lei pentru a-și face doctoratul și 3.700 de lei pentru cercetare postdoctorală. Acești bani îi țin în țară pe tinerii cercetători. Dar, în momentul în care proiectul de burse din fonduri europene se va încheia, vor fi nevoiți să își caute alte surse de finanțare a cercetării lor. Și, dacă nu vor găsi bani în România, îi vor căuta peste hotare.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri