Studiu: Legătura dintre maree şi cutremurele puternice

Data actualizării: Data publicării:
cutremur

Alinierea Soarelui şi Lunii ar influenţa nu doar amploarea mareelor, ci şi mărimea cutremurelor. Un studiu realizat în Japonia scoate în evidenţă faptul că unele dintre cele mai mari seisme din ultimii 20 de ani au avut loc în perioade de Lună plină sau nouă.

cutremur

„Munca noastră a demonstrat legături între forța mareelor și mărimea și frecvența cutremurelor”, a explicat Satoshi Ide de la Universitatea din Tokyo, coautor al studiului.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii japonezi au integrat, sub forma unor statistici, date referitoare la cutremure înregistrate în lume și valorile amplitudinii mareelor. Conform rezultatelor lor, unele dintre cele mai mari cutremure din ultimii 20 de ani s-au declanșat în timpul unor maree înalte, adică atunci când era Lună plină sau nouă. Mai mult, cutremurele puternice par mult mai numeroase atunci când amplitudinea mareelor este importantă.

Studiul oferă câteva exemple de astfel de seisme de „Lună plină” sau „Lună nouă”':

- 26 decembrie 2004, în largul coastelor Sumatra (Indonezia), care a fost urmat de un tsunami imens ce a lăsat mai mult de 220.000 morți

- 27 februarie 2010, cu magnitudinea de 8,8, care a afectat Chile şi soldat cu 523 morți

- 11 martie 2011, a devastat coasta de est a Japoniei provocând moartea a 19.000 de oameni.

Liniile de falie, deja sub presiune, ar putea, prin urmare, să fie sensibile la forțele gravitaționale ale Soarelui și Lunii, mai puternice atunci când cele două corpuri cereşti se aliniază. Dar, potrivit cercetătorilor, doar cutremurele puternice ar putea fi influențate de astre.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri