Cod galben de inundații în cinci județe

Data publicării:
inundatii vara

Avertizarea este valabilă de luni, ora 20.00, până marţi, ora 16.00 

Potrivit avertizării cod galben emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, de luni, ora 20.00, până marţi, ora 16.00, pe râurile mici din cele cinci judeţe se pot produce scurgeri pe versanţi, torenţi şi viituri rapide, cu posibile efecte de inundaţii locale.

Codul galben de inundaţii a fost instituit pe râurile din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş (judeţele Maramureş şi Satu Mare), Someşul Mare şi afluenţii săi din judeţul Bistriţa-Nasăud, afluenţii Timişului din bazinul superior şi mijlociu, Bârzava, Moraviţa, Caraş (judeţele Caraş-Severin şi Timiş).

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenţi de grad inferior ai râurilor aflate sub avertizare, a precizat INHGA.

Meteorologii au atenţionat că, de luni, ora 18.00, până marţi, la aceeaşi oră, precipitaţiile se vor extinde dinspre vest şi vor cuprinde treptat toată ţara. Ploile vor avea şi caracter de aversă, iar în vest şi nord-vest, cantităţile de apă vor depăşi, pe arii restrânse, 15-20 de litri pe metru pătrat.

În Maramureş, nordul Moldovei şi estul Transilvaniei vor fi precipitaţii mixte, iar în zona montană vor predomina ninsorile, care, pe creste, vor fi temporar viscolite.

În cursul zilei de marţi, vântul se va intensifica temporar în majoritatea zonelor, la rafală vitezele vor depăşi local 50 de kilometri pe oră, iar la munte, în special în Munţii Banatului şi pe crestele Carpaţilor Meridionali, va sufla tare, cu peste 70 de kilometri pe oră.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri