Cod galben de ploi şi vijelii prelungit în 27 de judeţe

Data publicării:
cod prelngit 1

 Foto: meteoromania.ro

ACTUALIZARE 14:10 - Meteorologii au emis, sâmbătă, Cod Galben de ploi torențiale și vijelii pentru jumătatea de vest a țării, care va intra în vigoare duminică, la ora 9:00.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 19 iunie, ora 9,00 - 20 iunie, ora 6,00, în regiunile din vestul, sud-vestul și centrul țării, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, informează Agerpres.

Vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt ce vor lua și aspect de vijelie și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20 - 25 de litri/metrul pătrat și, izolat, cu precădere în vestul și nordul Olteniei, 50 de litri/metrul pătrat.

În restul teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse și la intensitate mai redusă.

ANM atrage atenția supra faptului că, în după-amiaza zilei de duminică, 19 iunie, în Câmpia Română, indicele temperatură - umezeală (ITU) va mai putea atinge pragul critic de 80 de unități al disconfortului.

Județele care urmează să intre sub Codul Galben de ploi torențiale sunt: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș - Severin, Mehedinți, Dolj, Maramureș, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Gorj, Alba, Sibiu, Bistrița - Năsăud, Mureș, Vâlcea, Brașov, Covasna și Harghita.


De asemenea, precipitaţiile pot aduce la sol particulele de praf saharian, dar în concentraţii reduse, relatează News.ro. În sudul ţării, vremea se menţine caniculară, cu temperaturi de până la 36 de grade şi cu disconfort termic.

Judeţele Alba, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Buzău, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Vâlcea, Vrancea şi Vaslui sunt sub avertizare cod galben de sâmbătă, ora 09.00, până duminică, la aceeaşi oră.

Îm cele 27 de judeţe din sud-vestul, centrul şi nord-estul ţării, precum şi în zona montană, instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată, cu ploi torenţiale, frecvente descărcări electrice şi intensificări de vânt cu aspect de vijelie, în unele zone fiind posibile chiar căderi de grindină, potrivit ANM. 

În judeţele aflate sub avertizare, cantităţile de apă vor depăşi local 15-20 de litri pe metru pătrat şi izolat 30-40 de litri pe metru pătrat.

De asemenea, și în judeţe care nu sunt sub avertizare cod galben s-ar putea să plouă şi să se producă descărcări electrice, dar vor fi în perioade scurte şi pe spaţii restrânse.

În regiunile sudice, vremea se menţine caniculară, cu maxime în jurul a 36 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat şi indicele temperatură-umezeală va atinge frecvent şi local va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în zonele de câmpie şi podiş.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, temperaturile minime vor fi caracteristice unei nopţi tropicale.

ANM a atenţionat că precipitaţiile prognozate în România pot antrena spre sol particulele de praf saharian, dar în concentraţii reduse.

Paisprezece judeţe din Banat, Crişana, Maramureş, vestul şi nordul Transilvaniei, precum şi din nordul Moldovei au fost de vineri după-amiază până sâmbătă dimineaţă sub avertizare cod galben de ploi şi vijelii. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri