Copaci seculari tăiați. Ministerul Pădurilor contrazice Greenpeace

Data publicării:
taiere padure protest greenpeace foto greenpeaceromania
Foto: Greenpeace Romania / Facebook

Suprafața de pădure unde se afla exploatarea forestieră blocată de activiștii Greenpeace nu îndeplinea criteriile tehnice și legale pentru a fi considerată pădure virgină sau cvasivirgină, spun reprezentanții Ministerului Apelor și Pădurilor, citați de Agerpres.

taiere padure protest greenpeace foto greenpeaceromania
Foto: Greenpeace Romania / Facebook

Precizarea vine după protestul de joi, din județul Prahova, al organizației Greenpeace România, determinat, potrivit organizatorilor, de o exploatare ilegală de masă lemnoasă, într-o suprafață de fond forestier din categoria pădurilor virgine sau cvasivirgine, localizată pe raza Ocolului Silvic Măneciu, U.P. VI Bratocea, u.a. 14A.

Referitor la subiectul acțiunii de protest, ministrul Apelor și Pădurilor, Doina Pană, a solicitat Gărzii Forestiere Ploiești o informare asupra situației de fapt, iar conform răspunsului primit, suprafața în cauză nu îndeplinea criteriile tehnice și legale pentru a fi considerată pădure virgină sau cvasivirgină”, se arată într-un comunicat de presă.

În ceea ce privește solicitarea reprezentanților Greenpeace ca MAP „să inițieze de urgență și să coordoneze un proiect național de inventariere a tuturor pădurilor virgine și cvasivirgine care ne-au mai rămas și să le includă în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România”, reprezentanții ministerului subliniază că instituția este în plin proces de identificare a suprafețelor forestiere care corespund din punct de vedere al normelor tehnice, pentru includerea lor în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România. Punerea sub protecție și conservarea pădurilor virgine și cvasivirgine din România reprezintă o prioritate pentru Ministerul Apelor și Pădurilor.

Odată introduse în Catalog, suprafețele de pădure beneficiază de protecție maximă. Până în prezent, au fost incluse în Catalog aproximativ 18.300 de hectare de pădure. Precizăm că orice entitate (instituție publică, instituție de învățământ, organizație neguvernamentală etc.) poate contribui la procesul de identificare a pădurilor virgine, prin realizarea de studii care să ateste îndeplinirea criteriilor și indicatorilor. În vederea intensificării acestui proces, Ministerul Apelor și Pădurilor va accesa, prin încheierea unui contract de finanțare cu Administrația Fondului pentru Mediu, sumele de care poate dispune conform Hotărârii Guvernului nr. 517/2017, publicată în M.O. în data de 26 iulie 2017, pentru a demara procedura de achiziție a serviciilor de elaborare a studiului care va avea drept finalitate identificarea și includerea pădurilor virgine și cvasivirgine din România în Catalogul național”, explică reprezentanții ministerului.

Activiștii Greenpeace din România au blocat utilajele unei exploatări forestiere din munții Ciucaș și au cerut Ministerului Apelor și Pădurilor să impună oprirea tăierilor în pădurile virgine și cvasivirgine, precum și protejarea acestora prin realizarea unui inventar național.

Activiștii Greenpeace monitorizează pădurile virgine și cvasivirgine pentru a se asigura că acestea nu sunt distruse înainte de a fi recunoscute oficial prin includerea în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din Romania. Astfel, am descoperit o exploatare ilegală ce are loc într-o pădure cvasivirgină administrată de Romsilva, prin ocolul silvic Măneciu, din județul Prahova. Mai mult, arborii sunt extrași din pădure prin albia râului, ceea ce este interzis de lege deoarece îl distruge iremediabil. Pădurea a fost inventariată drept pădure cvasivirgină în 2005 prin studiul PIN Matra, ultimul inventar parțial al pădurilor virgine și cvasivirgine”, conform comunicatului.

Potrivit sursei citate, Garda Forestieră Ploiești a aprobat, printr-o derogare de la legea în vigoare, tăierea a 46 de arbori bătrâni de aproximativ 180 de ani, de pe o suprafață de 20 de hectare, cu un volum total de 271 de metri cubi de lemn.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri