Creșterea nivelului mării va fi probabil mai rapidă și mai ridicată decât se credea anterior

Data actualizării: Data publicării:
Un tânăr merge cu bicicleta printr-o zonă afectată de maree, în Tuvalu
Creșterea nivelului mării afectează națiunea insulară Tuvalu. Sursa foto: Mario Tama/Getty Images

Creșterea nivelului mării va fi probabil mai rapidă și mai ridicată decât se credea anterior, potrivit cercetătorilor danezi, care susțin că actualele prognoze nu coincid cu datele istorice, informează The Guardian.

În cea mai recentă evaluare a sa, Panelul Interguvernamentul pentru Schimbări Climatice (IPCC) susținea că nivelul mării este puțin probabil să crească cu mai mult de 1,1 metri până în 2100.

Cercetătorii de la Institutul Niels Bohr al Universității din Copenhaga sunt de părere că nivelul mării ar putea crește în cel mai rău caz cu 1,35 metri până în 2100.

Când au folosit datele istorice privind creșterea nivelului mării pentru a valida diferite modele folosite la estimările IPCC, cercetătorii danezi au descoperit o discrepanță de 25 de centimetri, se arată în studiul publicat în jurnalul Ocean Science. Danezii susțin că modelele folosite de IPCC pentru estimări nu sunt destul de sensibile.

"Nu sunt vești bune faptul că noi credem că predicțiile anterioare sunt prea scăzute", a declarat Aslak Grinsted, co-autor al studiului și profesor asociat al Institutului Niels Bohr. Grinsted speră că metoda lor de testare ar putea fi folosită pentru a restrânge numărul modelelor, făcându-le mai precise și reducând incertitudinea. Lucrarea a fost trimisă cercetătorilor de la Panelul Interguvernamentul pentru Schimbări Climatice.

Estimările IPCC se bazează pe un puzzle de modele pentru calote glaciare, ghețari și creșterea temperaturilor sau încălzirea apei mării. Cu cât cresc mai mult temperaturile, cu atât mai mult crește nivelul mării. Grinsted a spus că doar anumite cantități limitate de informații erau disponibile pentru testare cu aceste modele, neexistând aproape deloc informații privind rata topirii pentru Antarctica înainte supravegherii făcute prin satelit începând cu anii '90. Cercetătorul danez a descoperit că datele individuale, verificate în trecut, între 1850 și 2017, reflectau actuala creștere a nivelului mării, însă atunci când informațiile erau combinate predicțiile deveneau prea conservatoare.

"Avem date istorice mai bune pentru creșterea nivelului mării, care, în principiu, permit o testare a puzzle-ului combinat de modele" a spus Grinsted.

Echipa de cercetători de la Institutul Niels Bohn speră ca metoda lor de validare a scenariilor viitoare pe baza datelor din trecut va fi utilizată la analizarea creșterii nivelului mării.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri