Cum sunt transformați vasluienii din Ghergheşti în paleontologi

Data publicării:
fosila gherghelkesti 1

Arheologii şi paleontologii din Vaslui vor să-i convingă pe localnici să le dea o mână de ajutor. Cercetătorii s-au întors la Ghergheşti, satul în care au descoperit, în această vară, oasele unui elefant preistoric, vechi de peste 7 milioane de ani.

„Pentru noi a fost un miracol că s-a găsit așa ceva în comuna noastră”, spune un localnic.

Descoperirea este cea mai importantă de acest fel făcută în România în ultimii 100 de ani.

Reprezintă o descoperire extraordinară, care trebuie cunoscută în primul rând de oamenii locului”, spune Cristian Onel, arheolog.

Trebuie să înțelegem că muzee de prestigiu din lume, cum este Muzeul de științe ale naturii din Londra și din Bruxelles nu au niciun element fosilifer”, spune Bogdan Rățoi, profesor universitar.

Specialiştii spun că, în urmă cu 8 milioane de ani, actualul terioriu al județului Vaslui era acoperit de savane, precum cele din Africa, în care trăiau mamifere gigant. Elefanţii aveau o înălțime de 7 metri și erau erbivori, la fel ca şi urmaşii lor din zilele noastre. Deocamdată, au fost găsite doar bucăţi de craniu şi de membre, dar specialiştii speră că vor reuşi să recupereze întregul schelet. Însă le cer sătenilor să fie atenţi la fiecare os pe care îl găsesc.

Dumnealor sunt prezenți zilnic aici, merg pe terenurile dumnealor, este posibil să găsească un element, un indiciu paleontologic”, spune Laurențiu Ursachi, muzeograf.

Rămășițele ar fi putut fi descoperite încă de acum 30 de ani, când localnicii au săpat un drum și, fără să-și dea seama, au secționat scheletul.

N-au dat importanță, noroc de domnii profesori că au descoperit”, spune Nixon Ibănescu, primarul comunei Gherghești.

Singurul schelet întreg de astfel de elefant din Europa a fost găsit tot în judeţul Vaslui, în 1890, şi este expus la Muzeul Grigore Antipa, din Capitală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri