Delta Văcăreşti devine arie naturală protejată. A fost inaugurat un punct de observaţie a zonei

Data publicării:
Vacaresti

O oază de linişite cu lacuri în miniatură şi vegetație ca în Delta Dunării la doar câţiva kilometri de centrul Capitalei - groapa Văcăreşti este cel mai bun exemplu de cum poate natura să îşi recâştige drepturile fără niciun fel de ajutor din partea omului. Sunt 190 de hectare de spaţiu verde în care trăiesc 90 de specii de păsări, mamifre, peşti şi amfibieni. Aceasta este Delta Văcăreşti.

Helmut Ignat este cel care a dezvăluit lumea miraculoasă din Văcăreşti, prin fotografiile pe care le-a făcut. Fotograful a petrecut aici un an şi jumătate, timp în care a făcut mii de fotografii.

Şase ore am stat în apă. Nu este suficient să fotografiezi o pasăre stând. Ca să prinzi momente cu adevărat speciale trebuie să stai multe ore”, spune Helmut Ignat.

Acum, Delta Văcăreşti a intrat şi în atenţia autorităţilor care au declarat-o arie naturală protejată. Guvernul mai pregăteşte o lege prin care zona va deveni parc natural. Atunci, accesul maşinilor va fi interzis, iar pescuitul -restricţionat.

Organizaţiile de mediu estimează că vor mai trece însă câţiva ani până când Delta Văcăreşti va deveni un parc naţional adevărat. Până atunci, Guvernul trebuie să rezolve problema celor care au revendicat terenuri în zonă. Instanţa judecă acum 12 cereri. Premierul spune că oamenii vor fi despăgubiţi, dar să nu se aştepte la sume mari.

„Chiar dacă sunt, şi m-am întânit mai devreme cu proprietari supăraţi, i-am asigurat că putem să-i despăgubim, a spus premierul Victor Ponta.

Pe lângă bani de despăgubiri va fi nevoie şi de investiţii în amenajarea şi ecologizarea zonei, care acum e plină de gunoaie.

De sus, spaţiul arată ca un imens covor verde ce poate fi văzut de oricine din punctul de observaţie aflat în apropiere şi dotat cu binocluri performante. Este deschis zilnic, iar accesul se face pe bază de programare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri