Delta Văcărești devine parc natural. Ce investiții sunt plănuite

Data publicării:
DELTA VACARESTI FACEBOOK

Ministrul Mediului a semnat săptămâna trecută hotărârea care transformă Delta Văcăreşti în arie naturală. După avizarea interministerială, proiectul va ajunge pe masa Guvernului.

Suntem în ultimii, ultimii, ultimii paşi procedurali. Pentru prima dată am ajuns la final cu hotărârea de Guvern care declară această zonă ca şi parc natural,” spune Cristiana Paşca-Palmer, ministrul Mediului.

Primăria Capitalei a anunţat deja că vrea să se ocupe pe viitor de îngrijirea Deltei.

Să încercăm noi, municipalitatea, împreună cu ONG-uri să preia în administrare această zonă. Ne dorim şi am putea să o facem foarte bine,” declară Răzvan Sava, primarul general interimar al Capitalei.

Activiştii de mediu cer din 2012 înfiinţarea parcului natural pentru ca acesta să poată fi păzit.

Solicităm grăbirea procedurii pentru că păsările deja au început să vină la Văcăreşti. E perioada de migraţie. Dacă se întâmplă, Doamne fereşte, încă un incendiu,” spune Dan Bărbulescu, preşedintele Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti.

Sunt plănuite şi investiţii pentru viitorul parc natural. La marginea lui ar urma să fie creată o zonă de agrement.

„Există un dig care oferă această perspectivă generoasă. De a construi o pistă de biciclete, o pistă de alergare, foişoare de observaţie ornitologică,” adaugă Dan Bărbulescu.

Groapa Văcăreşti a fost gândită iniţial ca lac de acumulare. După ce a fost umplut cu apă în 1989 şi abandonat, s-a transformat într-o deltă.

Este cumva unică în Europa. Sigur, există la Londra un fel de Wet Land, dar nu e chiar de aceeaşi dimensiune şi cu aceeaşi valoare a biodiversităţii pe care o avem aici,” precizează Cristiana Paşca-Palmer, ministrul Mediului.

Cele 183 de hectare ale deltei adăpostesc peste 90 de specii de păsări şi zeci de specii de mamifere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri