Sari la conținut

DIGIPET. Jerboa, un animal de companie pentru cei cu insomnii

Jerboa este o rozătoare cu un aspect special. Trăieşte în deşert, îndeosebi în zona Egiptului, dar este întâlnit până în Orientul Mijlociu. I se mai spune şoarecele săritor de deşert sau şoarecele-cangur, fiindcă se deplasează sărind. De altfel, este foarte bine adaptat la nisipul deşertului.

„Tălpile membrelor posterioare sunt căptuşite cu nişte peri foarte lungi care îl ajută şi la aderenţă şi să se ferească de nisipul fierbinte. La fel, în vârful cozii au un smoc de păr care, tot aşa, îi ajută, iar ei se sprijină şi în vârful cozii în mers. Coada, ca şi la cangur, le asigură echilibrul şi direcţia, virajele bruşte ş.a.m.d.”, explică Radu Boncea, medic veterinar.

Picioarele din spate sunt lungi, îl ajută să se deplaseze şi să facă salturi foarte mari în comparaţie cu dimensiunea corpului, iar cele din faţă îi servesc doar pentru a ţine hrana atunci când mănâncă. Se hrănesc cu preponderent cu rădăcini, sunt rozătoare, de fapt, dar consumă şi insecte sau larve.

Ca orice animal de deșert nu prea are nevoie de apă. Îşi asigură necesarul de lichide din alimentaţie. Suportă temperaturile extreme, dar nu umezeala şi curenţii de aer. De aceea, trebuie ţinuţi în locuri bine aerisite, fără aparate de aer condiţionat.

Acvariile pentru Jerboa trebuie să aibă cel puţin 80 de cm lungine şi să fie acoperite cu un capac, altfel pot să evadeze.

„Au nevoie de un spaţiu destul de mare, să alerge, să se desfăşoare. Sunt animale foarte curioase şi noaptea explorează foarte mult, sapă. Substratul trebuie să fie unul de nisip”, explică Radu Boncea.

Este bine să le asigurăm nişte locuri în care să se poată ascunde din când în când, pentru că în deşert sapă galerii şi stau în vizuini în timpul zilei.

„Au mustăţile foarte lungi, care îi ajută să se integreze super bine în mediu, simt vibraţiile, simt mişcările curenţilor de aer, îi ajută să se apere de prădători”, spune Radu Boncea.

Chiar dacă este destul de comod ca animal de companie, este bine de ştiut că jerboa trăieşte până la 4 ani şi este un animal nocturn, aşa că nu prea te poţi bucura de el în timpul zilei.