Emil Hurezeanu: Chiar așa, nu suntem în stare să avem o legătură comercială directă cu rușii? Uite, dl Greblă a reușit, probabil

Data publicării:
hurezeanu profil

„Se face o acoladă prin Germania, cu niște misiți, prin Elveția. Chiar așa, nu suntem în stare să avem o legătură comercială directă cu rușii? Uite, dl. Greblă a reușit, probabil”, a declarat la Digi24 analistul Emil Hurezeanu, referindu-se ironic la scandalul în care este prins judecătorul Curții Constituționale, Toni Greblă, suspectat că a acordat sprijin pentru exporturi ilicite de produse alimentare în Rusia.

Președintele Klaus Iohannis are dreptate în privința gazelor de șist, mai spune analistul Emil Hurezeanu. Deocamdată, proiectul este în suspensie pretutindeni, în afară de Statele Unite, unde din tot felul de motive, tocmai existența acestui sistem al gazelor de șist a permis independența energetică și a putut conduce la micșorarea prețului petrolului. Dar în mai multe locuri, unde oricum era controversat acest proiect – Franța, Polonia, Germania – lucrurile sunt suspendate sau reglementate. „În România nu a existat o politică asumată sau non-asumată, așa cum n-a existat prea multă transparență și determinare nici în ceea ce privește Roșia Montană”, spune Emil Hurezeanu. În opinia sa, România „se amăgește” că are nevoie mai mică de resurse energetice față alte țări precum Ungaria sau Bulgaria. Dar, pe de altă parte, dl Iohannis nu este în măsură să dea toate detaliile dosarelor tehnice, arată Emil Hurezeanu.

„În cazul Roșiei Montană, era o combinație între mită pentru cei care au dat hotărârile, pericol la capătul trebii și o stare de nemulțumire în societate care s-a transformat într-o mișcare politică. E amalgamul foarte periculos, cianozat aproape, al unui conflict social-politic pe care politicienii trebuiau să-l rezolve demult într-un fel sau altul”, avertizează Emil Hurezeanu. Tocmai de aceea, Klaus Iohannis a avut o atitudine mai precaută în timpul campaniei, a explicat analistul.

Ultimul care a fost și pro-Roșia Montană, și pro-gaze de șist a fost Traian Băsescu. „În cei zece ani cât a fost președinte, cu guverne foarte favorabile, proprii aproape, ar fi trebuit să rezolve”, a adăugat Emil Hurezeanu.

Citiți și:

C.T. Popescu: În problema Roșia Montană, președintele nu spune nimic

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri