Expert climatolog: Astfel de veri călduroase vor deveni din ce în ce mai frecvente

Data publicării:
SECETA DOI

„E o vară specială și probabil că vom termina cu vara aceasta în topul primelor trei sau primelor patru din România din 1961. În luna iulie avem două grade mai mult decât media lunilor iulie din intervalul de referință 1981-2010 și cu trei grade față de intervalul 1961-1990. Din păcate, deşi acum e o vară deosebită, experimentele numerice și toate studiile arată că astfel de veri vor deveni din ce în ce mai frecvente, iar în partea a doua a secolului XXI vor fi veri "normale"”, a spus Roxana Bojariu, expert climatolog, la Digi24.

Expertul a adăugat că în intervalul nou de referință, 1981-2010, se văd schimbările.

„Deja mediile pe care le avem ca referinţă sunt cu chiar 1 grad mai mare pentru iulie, de exemplu, decât intervalul precedent, 1961-1990. Ne aşteptăm ca aceste temperaturi să crească în continuare, odată cu încălzirea globală. Proiecţia la nivelul României este și ea cu veri din ce în ce mai calde şi cu modificarea regimului precipitațiilor, mai ales în lunile de vară”, a subliniat Roxana Bojariu.

„Din păcate, aceste precipitații reduse în lunile de vară sunt un semn al schimbării climei și el se va accentua mai mult cu cât concentrația gazelor cu efect de seră va fi mai mare”, a sublinat expertul.

Întrebată unde se poate ajunge dacă nimeni nu face nimic, Roxana Bojariu a răspuns că „la sfârșitul anului va fi o întâlnire foarte importantă, la Paris, unde se va pune problema elaborării unui nou tratat, sperăm mai bun decât cel de la Kyoto”.

În privința culturilor agricole, ea a spus că pot fi cultivate alte soiuri sau modificarea datelor la care se cultivă, dar și implementarea sistemelor de irigații într-o viziune mai modernă.

Roxana Bojariu a adăugat că verile din ultimii doi ani au fost mai blânde.

„Vara care a ieşit total din limitele noastre observaţionale a fost cea din 2012. A doua cea mai calduroasă a fost vara anului 2007, apoi, pe locul trei, vara anului 2003. Foarte interesant, în vara anului 2003 a fost acelaşi tip problemă cu Dunărea, pentru că atunci a fost valul de căldură foarte intens din Europa”, a punctat expertul, amintind că în anul 2012 a fost o persistență record a valului de căldură, de 25 de zile în care avertizările de caniculă au fost neîntrerupte.

Roxana Bojariu a mai spus și că aglomerările urbane amplifică valul de căldură. Ea a vorbit și de recordurile de temperatură, cum ar fi 51 de grade Celsius în Irak. Recordurile apar din ce în ce mai des, a spus expertul, acest lucru fiind un semn al schimbării climei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri