Explorări periculoase în epava de la Costineşti

Data actualizării: Data publicării:
epava

Un tânăr s-a filmat în timp ce se plimba cu un caiac în interiorul navei greceşti Evanghelia. Un lucru extrem de periculos, susţin autorităţile, pentru că epava, aflată într-un stadiu avansat de degradare, poate să se răstoarne oricând. În plus, din ea cad mereu bucăţi de tablă ruginită.

Bărbatul care s-a aventurat în epava grecească Evanghelia a ajuns până în sala maşinilor, locul de unde în urmă cu aproape 50 de ani, se asigura atât înaintarea navei, cât şi tot ce înseamnă viaţă la bord. Pe cât de surprinzătoare şi captivante sunt imaginile, pe atât de periculoasă a fost aventura bărbatului.

Alexandru Trifu plimbă de mai bine de 15 ani turiştii pe mare, să le arate epava. Ştie toate cotloanele ei, dar şi pericolul pe care îl reprezintă, aşa că păstrează o distanţă de siguranţă.

„Distanţa este undeva la 15-20 de metri între epavă şi ambarcaţiunea pe care o conduc. Se poate răsturna, se poate descompune pe fiecare zi ce trece,” explică Alexandru Trifu, căpitan ambarcaţiune de agrement.

În 2015, cabina navei s-a desprins, iar anul trecut a cedat şi carena, adică o bucată din corpul navei aflat sub apă. Tabla groasă a cargoului a devenit subţire ca o foaie de hârtie.

Jumătate din epava navei "Evanghelia" este ţinută la suprafaţă, pe linia de plutire, de fosta cabină. În momentul în care şi aceasta se va prăbuşi, o parte din corpul navei este posibil să se răstoarne în mare.

Salvamarii spun că totul este fragil şi mâncat de rugină şi că aici au avut loc accidente destul de grave.

„Am avut cazuri în care au căzut bucăţi de tablă şi au retezat piciorul la cineva. Tabla este foarte ruginită,” spune Nicu Serafim - şeful salvamarilor din Costineşti.

Autorităţile locale spun că pot doar să îi avertizeze pe oameni.

Se poate prăbuşi oricând ceva din construcţia metalică de acolo pentru că totul este ruginit, e putred. Plus de asta, prinde un val şi nu mai iese din coca navei,” precizează Traian Cristea - primarul localităţii Costineşti.

Nava "Evanghelia" aparţine Ministerului Economiei. Reporterii Digi 24 au încercat să afle ce măsuri vor lua autorităţile pentru securizarea locului, însă nu au primit niciun răspuns oficial deocamdată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri