Fenomenul fascinant datorită căruia se formează valurile albastre

Data actualizării: Data publicării:
MALDIVES bioluminiscenta

O adevărată minune a naturii fascinează o lume întreagă de ani de zile, dar mai ales după ce o poză care ne arată bioluminiscența, prezentă în apele Oceanului Indian, a devenit recent virală pe internet.

Pe timpul nopții, în Insula Vaadhoo din Maldive, un fenomen misterios poate fi observat uneori: valurile emit o lumină de un albastru electric dând impresia unui film SF.

În realitate este vorba de reacția chimică numită bioluminiscență, atunci când diferite forme de viaţă sunt în stare de această performanţă: să producă lumină.

Acest mecanism este dezvoltat de microorganisme precum bacteriile şi dinoflagelatele; peşti, insecte, moluşte, meduze, dar şi ciuperci, notează BBC.

Lumina lor se creează atunci când o substanţă numită luciferină se combină cu oxigenul, reacţia fiind catalizată de o enzimă denumită luciferază, iar prin această întâlnire chimică se formează oxiluciferina, astfel este degajată energie sub formă de lumină.

În acest caz, bioluminiscența se creează datorită organismelor denumite dinoflagelate.

Dinoflagelatele emit o lumină albastră atunci când apa este agitată, astfel valurile devin colorate. La fel se întâmplă și în cazul celor care merg cu barca, care vor putea vedea o urmă luminoasă dacă în apă sunt creaturi bioluminiscente.

Astfel de lumini pot fi văzute în oceanele din întreaga lume. Locurile cele mai cunoscute pentru aceste fenomene sunt Puerto Rico și Jamaica.

Citiți și:

GALERIE FOTO. De unde vine această misterioasă lumină albastră din apa oceanului?

GALERIE FOTO. Zece dintre cele mai ciudate plaje din lume

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri