În căutarea vieții extraterestre: Sonda ExoMars, lansată în spațiu

Data publicării:
captura exomars

Programul este desfăşurat în comun de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi de Rusia, de aceea sonda a fost lansată la bordul rachetei ruseşti „Proton”.

Vehiculul spaţial ar trebui să ajungă peste opt luni pe Planeta Roşie.Misiunea va căuta urme de metan şi alte gaze care ar putea indica existenţa unor organisme vii. În plus, astrofizicienii ar putea afla răspunsul la următoarea dilemă: gazul metan din atmosfera Terrei are o sursă geologică sau este produs de microbi.

A doua fază a „ExoMars'' este prevăzută pentru 2018 și va include plasarea a două elemente pe suprafața Planetei Roșii, un rover al ESA și o platformă științifică fixă de la Roscosmos. La ambele misiuni va contribui cu echipament și Agenția spațială americană (NASA), precizează Agerpres. 

Acest proiect, la care ESA contribuie cu 1,3 miliarde de euro, este extrem de important în vederea realizării unor viitoare misiuni pe Marte, inclusiv cu echipaj uman. 

„Este foarte importantă, pentru că ne pregăteşte pentru ceea ce ne aşteaptă. Urmaşii noştri cu siguranţă vor porni spre Marte în număr mare. Experienţe cu plante care pot fi adaptate la solul lui Marte, cu bacterii care pot fi dezvoltate acolo se fac deja în laboratoarele pământene. Noi am trimis acum un emisar, un fel de poştaş către Marte, spunându-le: 'Peste doi ani venim la voi cu laboratorul nostru', a declarat jurnalistul Digi World Alexandru Mironov.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri