Inventatorii aparatului de echilibru premiat în SUA aşteaptă sprijin pentru a-şi produce aparatul pe scară largă

Data publicării:
inventie

ENTY poate detecta în câteva minute problemele de echilibru. Aparatul urmărește starea de sănătate a urechii interne și verifică postura coloanei vertebrale în timp real. A fost deja utilizat pentru diagnosticarea câtorva sute de pacienţi români cu probleme de echilibru.

Mădălina Georgescu, medic primar ORL: „Acest echipament permite evaluarea echilibrului static şi dinamic. Asta ne poate aduce indicii despre localizarea leziunii care determină probleme de echilibru ale pacientului”.

Dispozitivul a fost creat de echipa - Flavia Oprea, Iulian Mateșică și Cristian Alexandrescu, studenţi la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Bucureşti, cu ajutorul profesorului Daniel Rosner. Iulian Mateşică, student anul IV la Facultatea de Automatică: „Cea mai grea parte a fost de realizat aplicaţia software în sine, deoarece trebuie să funcţioneze fără nicio problemă. Am avut tot timpul viziunea de a realiza un dispozitiv care să ajute medicii în general pentru diagnosticarea pacienţilor”.

Aparatul studenţilor români a fost premiat la Imagine Cup, competiţie la care au participat echipe din 35 de ţări.

Pentru invenţia lor tinerii au fost recompensaţi cu 50.000 de dolari, bani pe care îi vor investi în îmbunătăţirea dispozitivului. Ei vor acum să-şi înregistreze invenţia în SUA şi să producă aparatul la scară largă.

Cristian Alexandrescu, student anul III la Facultatea de Automatică: „Sperăm că în mai puţin de un an o să reuşim să-l lansăm. Trebuie să facem rost de certificările medicale pentru a putea lansa dispozitivul, el poate fi folosit şi de mâine, dă rezultate precise, poate fi folosit foarte uşor, trebuie numai certificările medicale”.

Studenţii spun că deja, mai multe companii de peste Ocean s-au oferit să finanţeze producerea dispozitivului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri