INVENŢIE. Geamul care absoarbe radiaţiile Soarelui şi le transformă în curent electric

Data publicării:
geam

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan au dezvoltat o metodă prin care pot crea panouri solare perfect transparente. Au mai apărut celule fotovoltaice mai mult sau mai puţin transparente în ultimul timp, dar acestea erau mai întunecate, întrucât absorbeau o parte din lumina ce trecea prin ele.

Pentru a rezolva această problema, oamenii de ştiinţă americani s-au concentrat, în schimb, pe capturea radiaţiilor care oricum nu pot fi văzute de ochiul uman, în timp ce lumina din spectrul vizibil trece neafectată. Asta le face cu adevărat transparente şi este aproape imposibil să găseşti vreo diferenţă între un asemenea panou şi un geam normal.

Cercetătorii spun că eficiența geamurilor solare va fi asemănătoare cu cea a panourilor fotovoltaice folosite acum. Încă nu a fost dată o estimare a preţului unui asemenea panou transparent, dar mai mult ca sigur va fi mai mare decât un geam simplu.

Această tehnologie are însă  câteva probleme.

Sistemul dezvoltat de cei de la Universitatea din Michigan funcţionează cu atât mai bine cu cât segmentele de geam sunt mai mici, iar peste o anumită dimensiune acesta devine aproape inutil. Mai mult, faptul că geamurile sunt aşezate în poziţie verticală reduce semnificativ energia ce o pot oferi aceste ferestre-solare. Pentru cele mai bune rezultate un panou solar trebuie instalat la aproape 30 de grade faţă de orizontală, iar poziţia verticală taie o treime din curentul produs. Așadar, proiectele caselor viitorului ar trebui să țină cont de toate aceste lucruri.

De asemenea, îmbrăcarea în totalitate a unor clădiri cu asemenea panouri ar fi o risipă, întrucât acestea funcţionează doar dacă au lumină directă de la Soare, adică dacă sunt instalate pe partea sudică, atât timp cât nu există vegetaţie sau alte clădiri în cale. Iar dacă locuiți într-un oraș poluat, soluția își pierde din eficiență.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri