Invenţie revoluţionară în SUA: Dispozitivul care ajută pacienții paralizaţi să își miște picioarele

Data publicării:
inventie

După 14 ani de paralizie, Kent Stephenson, din Texas, poate spune că trăieşte o minune. După un accident suferit la un concurs de motociclete, bărbatul a rămas paralizat de la gât în jos. Medicii i-au spus atunci că nu se va mai putea ridica niciodată din scaunul cu rotile.

Totul s-a schimbat acum câţiva ani, când o echipă de cercetători din Kentucky a realizat un stimulator pentru şira spinării. Introdus sub piele, dispozitivul reuşeşte să stimuleze nervii afectaţi pentru a putea retransmite mesajele care vin de la creier. Rezultatul? O simplă apăsare de buton, iar picioarele se mişcă din nou.

„Niciodată nu ne-am aşteptat ca aceşti oameni să se poată gândi că vor să-şi mişte degetul şi să o poată face cu adevărat. A fost o descoperire uimitoare. Ne-a determinat să facem un pas înapoi pentru a putea regândi modul în care funcţionează sistemul nervos”, a explicat Susan Harkema, director Universitatea Louisville.

Pentru moment, dispozitivul nu poate reda capacitatea de a merge. Specialiştii spun totuşi că stimulatorul este un uriaş pas înainte în acest sens.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri