Invenție românească: roboții care salvează vieți în zonele de conflict

Data publicării:
roboti sibiu

Minirobotul, prin acest modul, prin acest braț robotic, preia explozibilul din compartiment, îl lasă la zona de deminare, după care robotul se retrage, pentru a avea loc explozia necesară creării culoarului de deplasare”, spune inventatorul Silviu Mihai-Petrișor.

Mai bine de patru ani au lucrat studenţii şi profesorii de la Academia Forțelor Terestre din Sibiu la roboţii care pot salva vieţile soldaţilor. Între timp, tinerii care au iniţiat proiectul au absolvit şi au fost deja angajaţi în Armată.

Primul mini-robot pe șenile poate detecta, de la distanţă, potențiali explozibili, iar al doilea, cu încărcare solară, permite distrugerea acestora. Pentru că au un consum mai mic de energie şi se pot alimenta de la soare, costul realizării lor va fi mai mic decât al unor roboţi similari.

Prețul unui astfel de robot este de 50.000, 60.000, 70.000 de euro. Cred că la un preț de 25.000-30.000 de euro, înseamnă un preț la jumătate, putem să implementăm aceste tehnologii, putem să aducem o noutate în acest domeniu”, afirmă col. Dănuț Moșteanu, directorul departamentului de Științe Tehnice.

Mă gândesc că paleta ar fi destul de aproape, în ceea ce privește construcția unei astfel de minirobot, prin alocarea de fonduri de la Ministerul Apărării, privind înzestrarea în lupta împotriva terorismului. Deci, astfel de roboți își au aplicabilitatea chiar în zona aceasta”, spune Silviu Mihai-Petrișor.

Fabricați la scară largă, roboții ar putea preveni şi alte situaţii periculoase pentru militari.

Vrem să dezvoltăm aceste tehnologii și pe domeniul apărării CBRN, în sensul că acești roboți să poată participa la acțiuni de detecție a substanțelor toxice de luptă sau a nivelului de radiații și, implicit, să intre în spații sau în zone contaminate din punct de vedere chimic sau radioactiv”, spune Dănuț Moșteanu.

Roboţii sunt folosiţi nu doar în zone de pericol, ci şi la pregătirea viitorilor militari. De exemplu, NAO este o maşinărie umanoidă, care ştie 11 limbi străine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri